Priča iz Ukrajine
0

Dokumentarac "Dolazak proljeća u Buču” večeras u programu Al Jazeere Balkans

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Dokumentarni film "Dolazak proljeća u Buču" emitovat će se večeras u programu Al Jazeere Balkans u 17:05 sati, a reprizu filma moguće je pogledati u 23:05 sati.

Prema odluci internacionalnog stručnog žirija, dokumentarni film "Dolazak proljeća u Buču" autorskog dvojca Mila Teshaieva i Marcus Lenz, proglašen je najboljim filmom šestog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Film traži odgovor na pitanje: "Šta se događa kada se završi jedno poglavlje rata?"

Ovo je nesentimentalna priča iz Ukrajine o egzistencijalnom proljetnom čišćenju koje čeka ljude koji se vraćaju u svoj grad, prvo opkoljen, a zatim oslobođen.

Foto: Press
Foto: Press

Nakon 35 dana borbi i brutalnih napada na civile, ruske snage povukle su se iz ukrajinskog grada Buče u martu 2022. godine, omogućivši njegovim stanovnicima da se vrate svojim domovima, životima i travi, koja ne prestaje rasti samo zato što je rat. Međutim, to nije bilo sve. Trebalo je ukloniti ruševine, obnoviti kuće, sahraniti mrtve, vjenčati ljubavnike i što je najvažnije, zacijeliti duboke rane.

Foto: Press
Foto: Press

Lični prikaz rata u Ukrajini snimljen je u prvim nedjeljama nakon oslobođenja okruga Buča. Film pomno prati nekoliko protagonista dok se bave posljedicama na praktičnom i psihološkom nivou. Priče su to o uništenim životima, ali i o ljudskosti i nadi, dok rat u Ukrajini i dalje bjesni.