{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Doktrina šoka" u art kinu Kriterion

8.8.2012. u 14:50
0
2
"Doktrina šoka" u art kinu Kriterion
0
"Doktrina šoka" u art kinu Kriterion
Nakon projekcija filma "Koža u kojoj živim", u art kinu Kriterion u četvrtak je premijera filma "Doktrina šoka" prema kultnoj knjizi autorice Naomi Klein. Film "Doktrina šoka” sa projekcijama počinje 9. augusta u terminu od 20:20 sati.
Dokumentarac razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašenje. U knjizi "Doktrina šoka" Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sistem u kojem se uz pomoć privatizacije i ograničavanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.

Ono po čemu je knjiga "Doktrina šoka" specifična je činjenica da povlači paralelu između "šok taktike" mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. I kao što poslije mučenja pojedinac želi da sarađuje, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mjere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, smanjuju nadnice i slično.

Film "Doktrina šoka" će biti na repertoaru art kina Kriterion od 09. augusta do 15. augusta u terminu od 20:20 sati.

Cijena ulaznice iznosi 5 KM, dok studenti ulaznicu mogu kupiti po cijeni od 4 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: