Film/TV
0

Dodjelu Oskara pratilo preko 36 miliona ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prema procjenama, u nedjelju je 81. dodjelu filmskih nagrada Oskar u Sjedinjenim Američkim Državama pored malih ekrana pratilo više od 36 miliona ljudi.

U emisiji koja je na TV mreži ABC trajala tri i po sata trijumfovao je film "Slumdog Millionaire" koji je nagrađen sa osam kipića.

U odnosu na prošlogodišnjih 32 miliona gledalaca, dodjela je zabilježila porast gledanosti za 13 posto, objavila je kompanija Nielsen Media Research, a prenosi Reuters.

Pa iako je Oskar i dalje među najgledanijim TV spektaklima u SAD-u, u posljednjih deset godina bilježi se stalni pad vjernosti TV publike.

Tako je 2006. dodjelu nagrada Američke filmske akademije pratilo 39 miliona stanovnika, a rekord je postavljen 1998. kada je 55 miliona ljudi gledalo kako kultni film "Titanik" osvaja čak 11 Oskara.

Dodjela privlači i milione gledalaca širom svijeta. Na ovoj su imali priliku vidjeti popularne plesače i pjevače, uključujući Beyonce, Anne Hathaway, Zaca Efrona, Vanessu Hudgens.

Među dobitnicima su zasijali Kate Winslet, nagrađena kao najbolja glumica, Sean Penn kao najbolji glavni glumac, Penelope Cruz za najbolju sporednu ulogu u "Vicky Cristina Barcelona", a Hearth Ledger dobio je Oskara posthumno za ulogu Jokera u hitu "The Dark Knight".