Sinoć
0

Dodjelom nagrada završio 6. Zagreb film festival

FENA
Zagreb film festival, posvećen prvim ili drugim redateljskim ostvarenjima, završio je sinoć dodjelom nagrada u Kinu Studentskog centra, a Nagrada Zlatna kolica za najbolji dugometražni film dodijeljena je autorima belgijsko-francuskog filma "Rumba".

Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy, redateljski trojac nagrađenog filma, koji je 19. listopada otvorio festival, istu je nagradu dobio i prije tri godine za svoj prvi film "Ledenjak".

Zlatna kolica za najbolji dokumentarac dobio je kinesko-njemački "Crvena utrka" Chaoa Gana, za najbolji kratki igrani film austrijsko-njemački "Ptičica!" redatelja kurdskog porijekla Huseyina Tabaka, a za najbolji hrvatski, u programu "Kockice", film "Loš dan za kapetana Kuku" Marina Juranića i Hane Veček.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je film "Pustinja duše", čiji je autor Rodrigo Pla.

Za nagrade se natjecalo pedesetak filmova, a ukupno je bilo prikazano više od osamdeset u raznim programima.

Uz glavni program te "Matineje", "Vip Bibijadu" i "Moj prvi film", održala su se i dva nova programa - "Film@CRO" i "Velikih 5". Prvi je predstavio slavne inozemne filmove snimane na lokacijama u Hrvatskoj, a drugi najveće recentne filmske hitove iz Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije i Njemačke.

Nakon dodijele nagrada prikazan je film koji je trebao otvoriti Festival, nedavno pronađeni i restaurirani film "Zagreb" Oktavijana Miletića, a koji se, kako je objasnio direktor ZFF-a Boris T. Matić, izgubio u bespućima međunarodnog poštanskog prometa.

Taj kratki film, koji nikada nije prikazan u kinima, Miletić je snimio 1943. za njemačke producente, a prikazuje djeliće zagrebačke svakodnevice iz doba NDH. Do pada Trećeg Reicha čuvan je u Njemačkoj, potom je kao ratni plijen odnesen u SSSR, a tek je 1990. vraćen u Berlin.