Film/TV
0

Dodjela priznanja "Glumica godine" Nadi Đurevskoj

FENA
Nada Đurevska
Nada Đurevska
Istaknutoj bh. dramskoj umjetnici Nadi Đurevskoj danas će biti uručeno priznanje "Glumica godine" redakcije Dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1 za izuzetan glumački angažman i stvaralački doprinos u realizaciji radiodrame.

Priznanje će Đurevskoj biti uručeno u RTV domu u Sarajevu u 12.00 sati, najavljeno je iz BH radija 1.

U saopćenju se navodi da su za pokušaj razumijevanja glumačkog stvaralaštva Nade Đurevske na radiju najznačajnija radiofonska djela koja se bave mentalnim zbivanjima, duboko intimnim, koji zalaze u oblast misli i apstrakcije. U njima se traga u tokovima čovjekove svijesti i podsvijesti.

Do novih unutrašnjih prostora, kroz nepoznate predjele Nadu Đurevsku dovodi razmišljanje, svijest, mnogo znanja, ali prvenstveno osjetljivost, tananost čula, intuicija kojom svoje unutrašnje antene upravlja u dobrom pravcu.

Vođena intuicijom Đurevska pronalazi težak put probijanja iz tih prostora do vanjskog glumačkog izraza, otvarajući uvijek nove kanale, prolaze za prvi, jedan jedini put.

Zato su njena ostvarenja tako nova, svježa, snažna, istinita, duboko intimna. Poniranje s mikrofonom na usnama u unutrašnje prostore ljudske intime dovodi glumicu Nadu Đurevsku u svijet elitnog roda radiofonije – u svijet mentalnog pozorja, svijet u kojem je ona u svom elementu.

U dijelu radiofonskog opusa Nade Đurevske su i djela Ibrahim Kajan "Kraljica Katarina - posljednja večera", Zlatko Hadžidedić "Pad", Safeta Obhođaš "Lanci se nikad ne kidaju sami", Ehlimana Husić "Majka Um Saad", Halil Džubran i Mej Zijada "Plavi plamen", Marina Cvetajeva "Firentinske noći", te Bibi Anderson "Trenuci".

Do sada su ovu značajno priznanje dobili Edhem Husić, Belma Lizde-Kurt, Izudin Bajrović, Semir Krivić, Sanela Pepeljak, Nermin Tulić, Alen Muratović, Gordana Boban i Đorđe Janković.