Film/TV
0

Dodijeljene nagrade Zlatni globus

NINA
Filmovi "The Aviator" i "Million Dollar Baby" osvojili su najveći broj nagrada na 62. dodjeli Zlatnog Globusa koji dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu. Film "<b>The Aviator</b>", redatelja Martina Scorsesea, dobio je nagradu za najbolji film u kategoriji drame, dok je <b>Leonardo DiCaprio</b> nagrađen za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame u istom filmu.

Poznati glumac i redatelj Clint Eastwood nagrađen je za režiju filma "Million Dollar Baby", dok je Hillary Swank koja igra glavnu ulogu u filmu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji drame. Zanimljivo je da je pored toga što je režirao taj film, Eastwood u njemu igrao i glavnu ulogu i komponovao muziku.

Nagradu za najbolju komediju osvojio je film "Sideways" redatelja Alexandera Paynea, dok je za najbolji film na stranom jeziku proglašen španjolski film "Život je more" (Mar adentro) redatelja Alejandra Amenabara. Film, baziran na istinitoj priči o Ramonu Sampedrou, paraliziranom čovjeku koji se desetljećima borio za pravo da bude eutanaziran, već je osvojio nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji.

Za najbolju glumicu u kategoriji mjuzikla ili komedije proglašena je Annette Benning za ulogu u filmu "Being Julija", dok je Jamie Foxx proglašen za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Ray", životnoj priči o poznatom pjevaču Rayu Charlesu koji je preminuo prošle godine.

Nagrade za najbolju sporednu ulogu u kategoriji drame osvojili su Clive Owen i Natalie Portman za uloge u filmu "Closer".

Kada su u pitanju televizijska ostvarenja, za najbolji TV film proglašen je "Život i smrt Petera Sellersa" (The Life and Death of Peter Sellers) u produkciji kablovskog kanala HBO, dok je za najbolju televizijsku seriju u kategoriji drame proglašeno ostvarenje televizijskog kanala FX "Nip Tuck".

Nagrada za najbolju muzičku numeru pripala je Micku Jaggeru i Davidu Stewartu za pjesmu "Old Habits Die Hard" (Stare navike teško odumiru) iz filma "Alfie".

Novi hit televizijske mreže ABC "Desperate Housewives" (Očajne kućanice) proglašen je za najbolju TV seriju u kategoriji komedije, dok je jedna od glavnih glumica u seriji, Teri Hatcher, dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji TV komedija.

Nagrada Cecil B. DeMille za životno djelo ove godine dodijeljena je glumcu Robinu Williamsu koji ju je posvetio nedavno preminulom glumcu i svom bliskom prijatelju Christopheru Reeveu.

Tokom direktnog prenosa koji je emitirala televizijska mreža NBC, a koji je prenošen u 132. zemlje sveta, emitirana je poruka bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koji se zahvalio Hollywoodu na dosadašnjim donacijama za žrtve razornog tsunamija u južnoj Aziji i pozvao Amerikance da nastave s pružanjem pomoći.