Film/TV
0

Dodijeljene nagrade na festivalu Sundance

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dugometražni francuski film "Louise-Michel" nagrađen je na festivalu neovisnog filma Sundance, dobivši posebnu nagradu ocjenjivačkog suda zbog svoje "originalnosti", objavili su organizatori.

Kako prenose mediji, "Louise-Michel" redatelja Benoita Delepinea i Gustavea Kerverna je otkvačena komedija o radnicama u francuskoj tekstilnoj tvornici koje su ostale bez posla zbog preseljenja tvrtke u Kinu te odluče utrošiti otpremninu kako bi unajmile ubojicu koji će likvidirati njihova bivšeg gazdu.

Velika nagrada ocjenjivačkog suda i gledatelja u kategoriji američkog igranog filma dodijeljena je ostvarenju "Push", snimljenom po Sapphireovu romanu. To je priča o mladoj crnkinji u njujorškoj četvrti Harlem u 1980-im.

U kategoriji američkog dokumentarnog filma nagrađen je "We live in public", o internetskoj revoluciji kako ju vidi pionir "cyberspacea" Josh Harris, koji je naišao na izvrstan prijam.

Od stranih filmova, žiri je nagradio čileanski film "La Nana" koji govori o napetostima koje izbijaju nakon dolaska nove kućne pomoćnice u jednoj obitelji, a u skupini dokumentarnih filmova britanski "Rough Aunties", slika "anđela čuvara" napuštene djece na ulicama južnoafričkog grada Durbana.

Nagradu Waldo Salt za najbolji scenarij dobili su Nicholas Jasenovec i Charlyne Yi za "Paper Heart". Za režiju su nagrađeni Cary Joji Fukunaga za "Sin Nombre", u kategoriji američkog igranog filma, Natalia Almada za "El General" za režiju američkog dokumentarnog filma i Oliver Hirschbiegel za "Five Minutes of Heaven" za režiju stranog igranog filma.

Filmski festival Sundance, 25. po redu, koji je utemeljio glumac Robert Redford, smatra se "Mekom" neovisnog filma. Ove godine na festivalu je prikazano 120 filmova, od kojih 64 u natjecateljskom dijelu.