Film/TV
0

Dodijeljene nagrade Evropske filmske akademije

Klix.ba
Stefan Arndt, Bernd Lichtenberg, Katrin Sass, Wolfgang Becker, Daniel Brühl
Stefan Arndt, Bernd Lichtenberg, Katrin Sass, Wolfgang Becker, Daniel Brühl
Njemački film "Good Bye, Lenjin!" osvojio je šest nagrada na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije u Berlinu, među kojima je i nagrada za najbolji film. Film Gori vatra ipak nije među nagrađenima.

Višestruko nagrađeni film "Good Bye, Lenjin!" je vedra priča o njemačkom mladiću čija majka se budi iz kome nesvjesna da je pao Berlinski zid.

Kada se oporavi, njezin sin čini sve da joj dočara istočni Berlin, kako ne bi primijetila promjene koje su se dogodile u međuvremenu.

"Good Bye, Lenjin!" je također dobio nagradu za najboljeg glumca, Daniel Bruhl, i najbolji scenarij koji potpisuje Bernd Lichtenberg.

Lars von Trier je proglašen najboljim redateljem za film "Dogville" u kojem glumi Nicole Kidman.

Najboljom evropskom glumicom je proglašena Charlotte Rampling za ulogu u filmu "Swimming Pool".

"Good Bye, Lenjin!" je osvojio i tri nagrade po izboru publike, koji su glasali putem Interneta ili u kinima.

Po njihovom izboru, za najboljeg režisera je odabran Wolfgang Becker, za najboljeg glumca Daniel Bruhl te Katrin Sass kao najbolja glumica.

Film "Good Bye, Lenjin!" je osvojio njemački box office ove godine s prodanih 6,5 miliona karata, a izuzetnu je popularnost stekao u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Naš kandidat "Gori Vatra", koji je bio nominiran u kategoriji Otkriće godine, nažalost je ostao bez nagrade, ali uzme li se u obzir izuzetno jaka konkurencija mjesta za žaljenje i ne ostaje baš previše. No da sve ne bude tako crno 'Gori vatra' je dobio specijalno priznanje koje mu je dodijeli žiri Evropske filmske akademije.