Film/TV
0

Dodijeljene nagrade 4. festivala kratkog filma Mostar 2005

NINA
Stručni žiri 4. festivala kratkog filma Mostar 2005., u sastavu Michael Bregant, Mustafa Mustafić i Vojislav Milašević, odabrao je sinoć najbolje filmove u dvije konkurencije.

Titulu najboljeg u konkurenciji nezavisnog/amaterskog filma ponio je dokumentarni film «Izbrisani» autora Davora Konjikušića iz 2004., rađen u hrvatsko-srbijanskoj koprodukciji. Film na vrlo uvjerljiv i živopisan način tretira probleme ljudi koji su početkom devedesetih izbrisani iz registra slovenskih državljana.

Najboljim u studentskoj konkurenciji proglašen je igrano-dokumentarni film «Hi8 raport» autorice Verice Patrnogić, studentice beogradske Akademije dramskih umjetnosti, koji se na vrlo osoban način bavi dilemama i problemima mladih koji žele napustiti svoju zemlju.

Stručni žiri festivala također je zbog iznimne kvalitete prikazanih filmova odlučio dodijeliti i tri specijalne nagrade filmovima «Smeće» hrvatske autorice Ivone Juke, filmu «A ti?» poljskog autora Szymona Jakubowskog te uratku «The swing never stops» mladog srbijanskog autora Marka Kačanskog iz konkurencije nezavisnog/amaterskog filma.

Tokom festivala, koji je održan u organizaciji Film Kluba Mostar i Omladinskog kulturnog centra Abrašević, prikazano je više od 150 kratkih filmova iz brojnih evropskih zemalja, a u programu su bile zastupljene sve filmske vrste uključujući dokumentarne, animirane, eksperimentalne i igrane filmove.

Mostarski festival doista je ponudio široku lepezu zanimljivih filmskih ostvarenja i presjek novih filmskih tokova koji nastaju na području bivše Jugoslavije i istočne Evrope. Festival je protekao u iznimnoj atmosferi, a jedina zamjerka gostiju bio je mala posjeta lokalne publike, saopšteno je iz OKC-a Abrašević.