Film/TV
0

Dodijeljene BAFTA nagrade

Klix.ba
Nicole Kidman drži svoju nagradu za najbolju glumicu
Nicole Kidman drži svoju nagradu za najbolju glumicu
U nedjelju, 23. februara 2003. godine je na Leicester Squareu u Londonu održana ceremonije dodjele <a href="http://www.bafta.org" target="_blank">BAFTA</a> (British Academy Film Awards) nagrada.

b>Nicole Kidman je zasijala na ceremoniji jer je osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu The Hours u kojem je nosila lažni nos.

Catherine Zeta Jones je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu u mjuziklu Chicago. Catherinine oči su bile pune suza dok je primala svoju nagradu. Ona upravo očekuje svoje drugo dijete, pa je publici rekla da se njeni hormoni igraju s njom i da je maknu s pozornice ako zaplače. Zahvalila se svojim glumačkim partnerima Richardu Gereu i Renee Zellweger i svom mužu Michaelu Douglasu i sinu Dylanu. Nažalost, Chicago kao film nije bio tako uspješan – osvojio je samo jednu nagradu i to tehničku za najbolji zvuk.

Nijedan od velikih blockbustera koji su bili nominirani nisu baš bili uspješni na ceremoniji. Osvojili su nagrade za najbolje kostime, najbolje specijalne efekte i nagradu za film godine koju biraju gledatelji iz kina.

Daniel Day-Lewis je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Gangs Of New York režisera Martina Scorsesea - to je bila jedina nagrada ovog filma. Najbolji sporedni glumac je bio Christopher Walken za film Catch Me If You Can režisera Stevena Spielberga, koji se nije pojavio na ceremoniji.

Najbolji film je The Pianist, a Roman Polanski je postao najbolji režiser. Tu je pobijedio Stephena Daldrya koji je dobio Zlatni globus za The Hours i koji je veliki favorit za Oscara. Međutim, The Hours je još odnio nagradu za najbolju muziku koju je radio Phillip Glass.

Angelina Jolie je specijalno za dodjelu prekrila svoju Billy Bob tetovažu. Puderom je prekrila ime svog muža Billya Boba Thorntona koje se nalazilo iznad tetovaže na njenoj lijevoj ruci. Ona i Billy Bob su se razišli prošle godine, ali tetovaža je još tu, a koža iznad njene tetovaže je bila znatno svjetlija. Obučena u elegantnu masilnastu haljinu dizajnerice Colette Dinnigan, Jolie je bila među prvim zvijezdama koje su se pojavile na dodjeli. Došla je rano i sat vremena pozdravljala fanove. Na ceremoniji su se, između ostalih, pojavili i Halle Berry, Michael Douglas, Michael Caine, Mick Jagger i Jerry Hall.