Održala predavanje
0

Dobitnica Emmyja Carolyn Gair gostovala na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Drugog dana Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2023. prikazana su tri programa: večernji program bio je rezerviran za filmove iz takmičarskog i studentskog programa, a u ranijem terminu prikazan je prvi panorama program.

Jedan od prikazanih filmova u takmičarskom programu je iransko ostvarenje "The Past" (Prošlost), autora Hamida Mohammadi, koji je koristio stop motion tehniku. Film govori o piscu koji prima prijetnje od državnih dužnosnika da prestane pisati iz političkih razloga.

Pored ovog ostvarenja prikazani su i dva hrvatska filma u okviru takmičarskog programa: "Paradigma" Andreja Rehaka i "Obiteljski portret", kao i devet studentskih filmova – koji su pobrali simpatije publike na terasi neumskog hotela Sunce.

U nedjelju je master class predavanje održala rediteljica i dobitnica Emmyja Carolyn Gair, koja živi u Los Angelesu.

Gair ima preko 30 godina iskustva u industriji animacije, i radila je sa svim velikim studijima uključujući Disney, Warner Bros, Universal, Illumination i Paramount. Ove godine u Neum je stigla kao članica žirija.

Rediteljica čiji je rad viđen u više od dvadeset zemalja i preveden na više jezika na NAFF-u je govorila o stop motion tehnici, s kojom je počela eksperimentirati za Instagram 2014. godine.

U početku joj i nije baš išlo dobro, kazala je na predavanju u Neumu.

"Ispočetka sam sve pravila samo za sebe. S godinama sam postala luđa i luđa, koristila sam sve iz kuće i razmišljala kako to mogu iskoristiti. Sa svakim frameom, svakom slikom, eksperimentom, postajete sve bolji i bolji. Ako započnete s malim stvarima, kasnije možete napraviti nešto veliko", rekla je Gair.

Carolyn je bila glavna urednica priče za Free Birds - radeći sa scenaristom/producentom Davidom Sternom i rediteljem Ashom Brannonom; bila je Brannonov glavni urednik u filmu Mandoo, Rock Dog. Također, radila je na šalama s komičarima Steveom Martinom i Eddiejem Izzardom, te pomogla u razvoju scenarija i pridonijela cjelokupnoj strukturi i priči više igranih filmova.

Tokom trajanja 18. izdanja NAFF-a bit će prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje u tri programa: takmičarskom, studentskom i panorama programu.

Festival će svečano biti zatvoren 30. augusta dodjelom osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja muzika, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića, koja se dodjeljuje mladim regionalnim autorima kao podsticaj za daljnji rad, saopćili su organizatori.