Film/TV
0

Do kraja maja "Profesor Baltazar" u pomlađenom izdanju

FENA
Serijal animiranog filma "Profesor Baltazar" do kraja maja u potpunosti bi trebao biti restauriran i digitaliziran, čime će se prilagoditi zahtjevima novih medija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare "Zagreb filma".

Početkom januara u Rim je na restauraciju stiglo oko 400 kilograma negativa iz Hrvatske kinoteke i arhiva Zagreb filma, odnosno 39 epizoda po 10 minuta i 20 epizoda po pet minuta, rekao je Predrag Radanović, inicijator projekta iz tvrtke "DVD lab".

Restauracija zvuka u potpunosti je gotova, dok je rad na video materijalu, što znači 19 hiljada slika po epizodi, zahtjevniji i dosad je završeno nekoliko epizoda, izvijestio je Radanović.

Osim što će se poboljšati kvaliteta kopija za prikazivanje na televiziji i DVD izdanjima, po završetku projekta "Profesor Baltazar" bit će dostupan za video streaming i internet.

"Profesor Baltazar" najprofitabilniji je proizvod "Zagreb filma", i za njega još uvijek postoji veliko zanimanje, naročito u skandinavskim zemljama, rekao je Albert Kapović, v.d. direktora Vinka Brešana, koji je trenutno na snimanju filma.

Uvjeren je da će projekt biti financijski isplativ, jer, rekao je, postoji veliki interes više evropskih televizija za prikazivanje "Baltazara".