Film/TV
115

Intervju / Đuro za Klix.ba: U 2015. je u svijetu bilo mnogo gluposti, u narednoj godini moramo biti pametniji

Piše: E. S. H.
Legenda sarajevskih Nadrealista i autor hit predstave "Đurologija" Branko Đurić Đuro je u intervjuu za Klix.ba govorio o "Top listi nadrealista", "Đurologiji", 2015. godini, planovima za narednu godinu, ali i politici i budućim projektima. Pročitajte i šta je poručio čitateljima portala Klix.ba.

Branko Đurić Đuro, omiljeni lik iz filmova i predstava, ali i muzičar iz benda Bombaj štampa, vrijedno je radio u ovoj godini. Odigrao je 100 "Đurologija", njegove hit predstave koja je oduševila regiju, a priprema i produkciju svog trećeg igranog filma. U međuvremenu je s hrvatskim glumcem Reneom Bitorajcem kupio pozorište u Zagrebu koje se renovira, a Đuro kaže da će biti mjesto odlične zabave. On je i dalje prepoznatljiv po svom bosanskom šarmu, ali i dugogodišnjem glumačkom iskustvu koje se posebno ogleda u kultnom projektu "Top lista nadrealista".

Tvoja predstava Đurologija doživjela je veliki uspjeh. Kako si zadovoljan i šta Đurologija znači tebi danas? Koliko je puta i u koliko gradova do sada izvedena te koliko još planiraš? U kojem gradu si doživio najbolju reakciju publike?

Đurologija je za manje od godinu dana doživjela sto repriza. Početkom novembra sam stotu odigrao u Beču i mislim nastaviti istim tempom. U nekim gradovima sam već ponavljao predstavu više puta i zanimanje publike se još uvijek ne smanjuje, upravo suprotno - čini mi se da ih predstava zanima sve više. Zato poslije Nove godine već imam ponovo rezervirane termine u Dubrovniku, Splitu (četvrti put), Slavonskom Brodu, Osijeku, Zadru, Makarskoj... a prvog februara nastupam na posebnoj "Đurologiji" u Zagrebačkoj dvorani Lisinski. Tamo će se prvi put u standupu oprobati i Loša, koji je jedan od mnogih gostiju na toj predstavi.

Planiraš li uskoro raditi novu predstavu, nastavak "Đurologije"?

Ne. Ne sviđaju mi se nastavci. Ne znam nijedan film ili predstavu čiji je drugi dio bio bolji od prvog. Igrat ću Đurologiju dok mene i publiku to bude zabavljalo.

Kako se vidiš danas, više kao glumac u filmovima ili pozorištima?

Glumac je glumac i svejedno mi je u kojem mediju radim svoj posao. Bitno mi je samo da sarađujem sa vrhunskim saradnicima i kolegama od kojih još uvijek mogu nešto naučiti. Drago mi je da imam mogućnost da se izražavam na filmu, u pozorištu ili na koncertima.

Prošlo je 14 godina od kada je "Ničija zemlja" Danisa Tanovića osvojila Oscara. Ti si bio dio te priče. Kako se osjećaš kao glumac koji je glumio u filmu koji je osvojio Oscara?

Dosta je promijenio taj film u mojoj karijeri. Danisov izvrsni scenarij me je "natjerao" da se vratim glumi jer sam od početka rata pa do "Ničije Zemlje" radio isključivo kao režiser. Poslije Oscara sam naravno počeo dobivati mnogo zanimljivih ponuda iz inozemstva i snimio mnogo filmova vani.

Glumio si u mnogim filmovima, od "Ovo malo duše", "Kuduza", do "Kajmak i marmelada" i "Traktor, ljubav i rokenrol". Koja uloga ti je najdraža i zašto?

Ne razmišljam na takav "kolekcionarski" način. Sve su uloge drugačije i sve su mi drage. Uživam u svom poslu i ne sakupljam uloge u filmovima kao neke trofeje nego ih pamtim uglavnom po saradnji s ekipom i događajima sa snimanja.

Kakvo je tvoje viđenje političke situacije u Bosni i Hercegovini, da li uopće pratiš dešavanja u našoj zemlji i smatraš li da će se ikada, kako političari, tako i narod, prosvijetliti te da će BiH postati članica EU?

Ne pratim politiku, niti me zanima previše, ali znam da je sve tačno onako kako su ljudi izglasali.

Kako je živjeti u Sloveniji? Da li je Slovenija danas tvoja prva ili druga domovina? Kako je tvoj humor shvaćen u Sloveniji?

Domovina je samo tamo gdje si rođen. Živim u Sloveniji, tamo imam porodicu, sve uslove za dobar život i to je moja baza. Radim i putujem po cijelom svijetu i svugdje se dobro osjećam, pogotovo tamo gdje sretnem nekog od "stare raje". Hvala Bogu naše raje sada ima svugdje (smijeh).

Mnogi i danas kažu da su Nadrealisti "predvidjeli" dešavanja. U Sarajevu ptice i sad idu pješke zbog magle, a to je samo jedan od skečeva koji "oživi" kad magla prekrije Sarajevo. Kako komentiraš aktuelnost Nadrealista i nakon toliko godina?

Kad smo radili Nadrealiste ideja je bila da napravimo najnadrealnija predviđanja u stilu - šta bi se sve moglo dogoditi u budućnosti. Niko od nas nije ni pomislio da će se jednog dana ta predviđanja i ostvariti. Izgleda da živimo na takvim čudnim prostorima da je moguće da se ostvare skečevi iz humorističke TV emisije. Ne znam je li to ustvari smiješno ili žalosno.

Kakvi su planovi za budućnost? Neki novi film, nova predstava, novi album Bombaj štampe...?

Pripremam produkciju svog trećeg igranog filma i u dogovorima sam s nekim koproducentima iz inozemstva. Za sada stvar nije još u takvoj fazi da bih mogao najaviti kad će početi snimanje. Sa Reneom Bitorajcem smo u Zagrebu kupili pozorište i trenutno ga renoviramo da bismo sljedeće sezone počeli raditi. To će biti prostor u kojem će se događati predstave, koncerti, zabave, kabare.... i trenutno sve svoje znanje i iskustva ulažemo u pripremu da to bude najbolje mjesto za zabavu u Zagrebu.

Kakva je za tebe bila 2015. godina i šta očekuješ u 2016. Može neka poruka za čitatelje portala Klix.ba?

Moja 2015. je bila puna ljubavi i nadam se da će 2016. biti ista. Nažalost, po svijetu je bilo mnogo gluposti u 2015. i bilo bi potrebno da u 2016. svi budemo pametniji.

Poruka za čitatelje - Nije važno šta je uradila pjevačica u minjaku sa vještačkim sisama i našopanim usnama, niti je važno šta je rekao pobjednik glupog realityja. Važno je šta je uradila osoba koja te voli i šta je rekao tvoj prijatelj. Čini mi se da sve više vremena trošimo na ljude koji to nikako ne zaslužuju, umjesto na svoje najbliže. Ne dešava se život na internetu i na televiziji, nego oko tebe.