Film/TV
22

Disneyevo recikliranje: Da li ste primijetili scene koje se ponavljaju godinama u crtićima?

Klix.ba
Disney reciklira neke animirane scene stare godinama, ili čak decenijama, u novim popularnim animiranim filmovima.

Možda niste razmišljali previše o tome, ali kada vratite scene iz filmova "Uspavana ljepotica", "Ljepotica i zvijer", "Robin Hood", "Aristomačke" i sl, primijetit ćete da ima mnogo sličnosti.

Postoji jedna scena u "Snjeguljici" koja je objavljena 1937. godine, kada heroina pleše sa sedam patuljaka, a istu možemo vidjeti u "Robin Hoodu" koji je objavljen 1973. godine samo s drugim likovima.

The Huffington Post objašnjava kako se ova tehnika rotoskopija koristi kako bi se olakšao rad ljudskim animatorima, te da to smanjuje troškove.

Vjerovatno je ovo uzeto u obzir jer je animirani film iz 1991. godine prikazivao Belle i njenog princa kako plešu na kraju, a scena izgleda identično kao i ona kada princeza Aurora pleše s princom Filipom, samo što je riječ o filmu iz 1959. godine.

Tehnika rotoskopije koristila se izgleda i nekoliko puta u "Robin Hoodu" i filmu "Knjiga iz džungle" iz 1967. godine, gdje su u oba filma medvjedi imali glavne uloge. Sudeći prema podacima koje možete naći ovdje, Disney ovo radi jako dugo vremena.

Ova tehnika se ne koristi više s obzirom nato da animatori sada koriste kompjuterske programe koji im itekako olakšavaju posao.