Američka studija
0

Disneyevi crtići imaju negativnu pouku

Sarajevo-x.com
Disneyevi animirani filmovi kao što su Alisa u zemlji čuda, Trnoružica, Robin Hood, te Snježana i sedam patuljaka i brojni drugi sadrže prizore koji mogu donijeti neželjeni efekat u obrazovnom odgoju djeteta, prenosi britanski Telegraph.

Tim psihologa, sociologa i antropologa sa Univerziteta Carleton u Kanadi proveo je studiju o Disneyevim animiranim filmovima i došao do zaključka da pojedini crtići imaju negativan utjecaj na obrazovni odgoj djeteta.

Glavni junaci animiranih pojedinih animiranih filmova olako se upuštaju u razgovor sa nepoznatim osobama, što potkopava sve napore roditelja da djecu nauče da nikada ne razgovaraju sa nepoznatim osobama, navedeno je u članku koji je objavljen u časopisu 'Child Abuse'.

"Nažalost u današnje vrijeme sve češći su slučajevi zlostavljanja djece i roditelji neprestano savjetuju djecu da se nikada ne upuštaju u razgovor s nepoznatim osobama, međutim neki prizori iz pojedinih Disneyevih crtića ne 'rade' u prilog tome, a to se pogotovo odnosi na crtane filmove Robin Hud, Snježana i sedam patuljaka, te Mala sirena", kazala je profesorica Wendy Hovdestad, koja je vodila ovu studiju.

Također postoji i nekoliko animiranih filmova kao što su Alisa u zemlji čuda, Pinokio, Knjiga o džungli u kojima su prikazane scene gdje glavni junaci upadaju u 'rizične situacije' olako se upuštajući u razgovor sa strancima, no one su ipak poučne jer na kraju filma djeca se uvjere koliko ih može 'koštati' priča s nepoznatim osobama.

Naučnici su nekoliko puta pregledali čak 47 Disneyevih animiranih filmova, te došli do zaključka da većina njih ima negativan utjecaj na djecu. Govor glavnih junaka animiranih serija, kao i njihovo ponašanje nije uvijek primjereno što također predstavlja problem, smatra ova grupa eksperata.

Portparol Disneya nije želio komentarisati ovu studiju, braneći se da još uvijek nisu upoznati s njom.