Film/TV
15

Disney pronašao animirani film koji je bio izgubljen 87 godina

Klix.ba
Prije nego je postojao Mickey Mouse, "živio" je Oswald - sretni zec. Oswald je bio prvi animirani Disneyev lik koji će ponovo biti zvijezda nakon što je bio izgubljen 87 godina.

Šestominutni animirani film "Sleigh Bells" pronašao je istraživač koji je pretraživao online bazu podataka u arhivi Instituta filma u Velikoj Britaniji.

"Određeni broj drugih Oswaldovih filmova su preživjeli, ali "Sleigh Bells" je do sada bio izgubljen film i neviđen u originalnom izdanju", kazali su iz ovog arhiva.

Animacijski studio Walta Disneya koristio je printane verzije i digitalne kopije "Segih Bellsa". Potpuna obnovljena verzija bit će prikazana sljedećeg mjeseca u Londonu kao dio Božićnog programa u okviru dijela Disneyevih kratkih filmova iz 1930-ih godina do danas.

Oswald je nastao 1927. godine kada ga je Walt Disney nacrtao u saradnji sa Ubom Iwerksom za Universal Studios. Cijeli svijet ga je volio zbog toga što je bio nestašan i imao buntovnu ličnost. No, ubrzo ga je u popularnosti nadmašio Mickey Mouse.

Disney i Iwerks su morali ostaviti Oswalda kada su otišli iz Universala i osnovali novi studio. Izumili su Mickeya 1928. godine i "sretni zeko" je postao prošlost.