Fantastičan triler
9

Dirljivi gruzijski film "Taoci" prikazan u okviru Takmičarskog programa 23. SFF-a

Piše: Dž. Č.
Ekipa filma "Taoci" u Narodnom pozorištu Sarajevo (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ekipa filma "Taoci" u Narodnom pozorištu Sarajevo (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Gruzijski film "Taoci" reditelja Rezoa Gigineshvila prikazan je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala. Dirljiva i do posljednje minute uzbudljiva priča o ljubavnom paru Niki i Ani i drugim likovima oduševila je festivalsku publiku.

Nakon projekcije filma, na pozornici Narodnog pozorišta pojavili su se Gigineishiv, glumica Tinatin Dalakishvili koja se u filmu pojavljuje kao Nika te producentica Tamara Tatishvili.

Reditelj Gigineishvili istaknuo je kako mu je trebalo mnogo energije da snimi film, jer je tokom snimanja imao mnogo problema.

"Čudno je što sam na ovoj sceni i uopće imam priliku predstaviti svoj film", rekao je Gigineishvili na početku obraćanja publici, s čim se složila i njegova kolegica Tatishvili koja je izrazila veliku zahvalnost i sreću zbog dolaska u Sarajevo.

Rezo Gigineishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Rezo Gigineishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Naime, radnja filma "Taoci" smještena je u Sovjetskoj socijalističkoj republici Gruziji 1983. godine, a donosi priču o Niki i Ani koje svoje vjenčanje koriste kao paravan za bijeg iz Sovjetskog saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče provesti najrizičniji mogući plan, oteti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

Film "Taoci" počinje nizom scena koje opisuju političko i kulturno ozračje Gruzije ranih osamdesetih. Kako su pojasnili reditelj i producentica, period 80-ih godina još je "otvorena rana" u Gruziji. Međutim, kako kažu, sreća je pa mlađe generacije koje dolaze drugačije gledaju na historiju.

"Snimanjem filma i sami smo pokušali saznati gdje smo, odakle dolazimo i da li smo spremni otvoreno razgovarati ili još postoje barijere između Gruzije i Rusije. Ono što svako sebe treba zapitati kroz ovaj film jeste 'da li želi ostati u ovakvoj državi' ili pobjeći kao Nika i Ana", naglasio je Gigineishvil.

Tinatin Dalakishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Tinatin Dalakishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Prije nego je počeo snimanje, Gigineishvil je pročitao mnogo literature, uključujući i grčke tragedije. Prema njegovim riječima, nije želio da pojednostavi film time što će imati samo jednog glavnog protagonistu.

"Inače je mnogo lakše raditi film koji je formiran na jednom liku kao, na primjer, u Hamletu. Za nas je bilo nužno da ne učinimo stvari jednostavnim zbog čega smo uključili više protagonista", kazao je Gigineishvil.

Pored Dalakishvili, u filmu Niku glumi Irakli Kvirikadze, a pojavljuju se još i Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze te Ekaterine Kalatozishvili.

Tamara Tatishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Tamara Tatishvili (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Podsjećamo, 1983. godina bila je odlučujuća za raspad sovjetskog bloka. Američki predsjednik Ronald Reagan tada je nazvao SSSR "imperijom zla". SAD su započele intenzivnu izgradnju sistema za proturaketnu obnovu iz svemira. Sovjetski savez već je bio materijalno i i duhovno iznuren ratom u Afganistanu, počeo je tonuti u ekonomski kolaps, trgovine su zjapile prazne, a građani nisu smjeli putovati u inozemstvo. Gruzija je u tom trenutku bila najjužnija republika evropskog dijela SSSR-a. Bila je to daleka granična stanica prema članici NATO-a, siromašna i depresivna zemlja.

Fantastični i raskošno produciran triler "Taoci" nas sjajno uvodi u duh jedne epohe i poigrava se našim živcima gradeći tenziju uoči i nakon otmice. To je film koji zanimljivo analizira najsamoubilačkiju i najkratkovidniju zabludu istočnih komunizama.