Najmlađi na setu
765

Dino Bajrović snima film s ocem Izudinom: Ponosan sam, ali imam i tremu

L.K.
Dino i Izudin Bajrović na snimanju filma "Kuda ideš, Aida?" (Foto: Facebook)
Dino i Izudin Bajrović na snimanju filma "Kuda ideš, Aida?" (Foto: Facebook)
Mladi bh. glumac Dino Bajrović iza sebe ima već nekoliko važnih uloga. Ove godine ćemo ga imati priliku vidjeti u filmu "Sin" koji će premijerno biti prikazan na 25. Sarajevo Film Festivalu, a uskoro i u filmu "Kuda ideš, Aida", koji je sniman proteklih mjeseci pod rediteljskom palicom Jasmile Žbanić. Zanimljivo je da u njemu glumi sa svojim ocem Izudinom, poznatim licem bh. glumišta.
Snimanje filma "Kuda ideš, Aida" počelo je prije skoro dva mjeseca, a ekipa glumaca je sa setom proputovala Mostar, Stolac i Sarajevo. Riječ je o filmu ratne tematike, a radnja se veže za Srebrenicu. U glumačkoj postavi su i Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija i Minka Muftić.

"Moj lik je 17-godišnji robusni tinejdžer koji mnogo voli svoju porodicu, ali se uvijek buni. Mnogo je mračniji od svog brata, u svakom smislu, i fizički i psihički. Iako djeluje grubo, on je ustvari veoma osjećajan, ali to ne pokazuje", priča nam Bajrović.

Rame uz rame s velikim imenima bh. glumišta, ali i drugih zemalja

Čudan je osjećaj, kaže, raditi s velikim imenima, ne samo bh. glumišta nego i iz drugih zemalja. Za njega je sve to jedno veliko i lijepo iskustvo.

"Iako sam bio najmlađi na setu i s najmanje iskustva, to se nije osjetilo zahvaljujući predivnim kolegama, jer smo svi došli na snimanje s istim zadatkom. A to je uraditi i završiti posao što uspješnije. Trema je bila prisutna, ali nestala je vremenom i zahvaljujući podršci kolega i rediteljice, koju su mi pružali", kaže.

Radnja filma "Quo vadis, Aida" odvija se u porodici koja se nalazi u vrtlogu dešavanja tih tragičnih vremena u Srebrenici i koja je preživjela golgotu.

"A da se radi o surovom filmu i o stradanju, to je neminovno. Ne samo za mene, već i za kompletnu ekipu filma, velika je odgovornost uopće se baviti tom pričom i ovom tematikom. To je s jedne strane odgovornost prema jednoj velikoj i uspješnoj ekipi, a s druge strane odgovornost prema samoj priči koja je važna za sve nas, pogotovo za ljude koji su to vidjeli i prošli i koji zaslužuju da se ta priča ispriča što vjerodostojnije", nastavlja.

Bajrović u razgovoru za Klix.ba kaže da je veoma zahvalan na prilici da radi sa svojim ocem.

"To je jedan neprocjenjiv osjećaj u kojem su bili izmiješani ponos, sreća, zadovoljstvo, ali i trema, jer izuzetno cijenim njegov rad. S druge strane tu je doza olakšanja jer sam se osjećao sigurno uz njega i siguran sam da je navijao za mene, iako to nije pokazivao. U priči kao što je ova igrati oca i sina nije jednostavno, jer zamišljati bilo koga u takvoj situaciji je teško, a pogotovo vlastitog oca", kaže.

Za rediteljicu Jasmilu Žbanić ima samo riječi hvale. Smatra je sjajnom osobom koja zna šta želi, a koju on iznimno poštuje.

"Drago mi je što naš odnos nije bio samo profesionalan, nego i prijateljski. U trenucima u kojima sam možda sumnjao u kvalitet svog rada, dosta mi je pomoglo to što sam imao veliko povjerenje u nju i njene odluke. Zahvalan sam joj što mi je pružila priliku da budem dio ovako velikog projekta", ističe Bajrović i dodaje kako se nada da će njihov odnos ostati isti i da će u budućnosti ponovo raditi zajedno.

Premijera filma "Sin" na 25. Sarajevo Film Festivalu

Pored ovog angažmana Dino tumači glavni lik u filmu "Majkino zlato", snimljenom u režiji Irfana Avdića, kao i u novom filmu bh. rediteljice Ines Tanović "Sin". Uz to se pojavljuje u brojnim predstavama i završava četvrtu godinu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Razgovor zaključuje osvrtom na veliki uspjeh filma "Sin" koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Vijest o premijeri ga je zatekla i iznenadila, takvo nešto nije očekivao.

"SFF je jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Evropi. Za mene kao mladog glumca činjenica da film 'Sin' otvara jubilarni 25. SFF je nevjerovatna, ponosan sam i uzbuđen, pogotovo jer je to moj prvi profesionalni projekt. Veoma mi je drago što će naši ljudi imati priliku to da vide, jer je to priča o nama i nadam se da ćemo je svi moći podijeliti", kaže na kraju razgovora za Klix.ba dodajući kako je ponosan na cijelu ekipu.

Za njega je to velika nagrada jer je neko prepoznao rad i trud cijele ekipe za koju odgovorno tvrdi da je ostavila "srce na terenu".