Životne priče
0

Dinka Džubur, uspješna Bosanka u inostranstvu

Sarajevo-x.com
Mlada glumica, scenaristica, manekenka i producentica Dinka Džubur još je jedna uspješna mlada dama porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Iako iza sebe ima bogato iskustvo u svijetu umjetnosti, glume, novinarstva, ističe da joj blistava karijera tek predstoji. Bosanka sa trenutnom adresom u Sidneyu, ovih dana boravi u Mostaru i Sarajevu gdje priprema svoj drugi film.

Prvi kratkometražni film “Warning: It May Contain Subtitles” kojeg je producirala, ove godine prikazan je na filmskim festivalima u Cannesu, Veneciji i Miamiju.

Sa 18 godina počela je raditi kao kriminalistički i politički reporter za News Ltd (Murdoch), pa zatim je prešla na umjetnost i film, prvo za magazin FilmInk u Sydneyu, a nakon toga za LA Splash u Los Angelesu. Sa 19 godina je primljena je u manekensku agenciju u Australiji, što joj je omogućilo da samu sebe izdržava.

Još od malih nogu gaji ljubav prema plesu i sportu. 2000. godine kao plesačica nastupila je sa Kylie Minogue na Olimpijskim igrama koje su održane u Sydneyju, a kasnije i sa Jimom Carreyjem na MTV Music Awards 2006. godine.

Na drugoj godini studija upoznala je rediteljku Jannean Doughty koja je zbog Dinke u svom filmu “Outback Odyssey”, posebno dodala lik Francuskinje Emmanuelle.

Radila je i sa institutom Marcel Marceau International u Parizu i sa Erricom Morrisom u Los Angelesu, kojeg zvijezde kao što je Johnny Depp smatraju jednim od najboljih mentora glume. Studij novinarstva i glume završila je u Australiji.

Nakon akademije, Dinka je počela svoju karijeru u teatru, pa prešla na film. “Warning: It may Contain Subtitles” je prvi film koji je sama producirala, pri čemu je i formirala svoju produkcijsku kuću "Chandelier Films", smještenu u Sidneyu. Film je igrana crna romantična komedija, art-house film snimljen u crno-bijelom formatu.

Dinka priznaje da je radoholičar, te da obožava svaki profesionalni izazov. Novinarstvo je napustila kada je shvatila da je umjetnost njen svijet. Kaže da tu ljubav i strast niko ne može kupiti.

"Kao novinarka, najviše sam voljela istraživanje istine, ljudskih priča i granica. Počela sam u stilu 'suhe' reportaže, ali na filmu ipak imam više mogućnosti da izrazim svoju kreativnost. Volim poeziju, imam desetak knjiga napisanih još od srednje škole, tako da prijelaz na pisanje scenarija nije uopće bio težak. Film je za mene vizuelna poezija. Isto tako u glumi, radi se o sposobnosti transformacije - ja nikad nisam voljela igrati sebe, uvijek sam voljela posmatrati ljude, a onda ih reflektirati nazad na sebe”, povjerila se.

Dinka ovih dana boravi u Mostaru i Sarajevu zbog snimanja svog dugometražnog filma čija radnja se odvija u New Yorku, Parizu i u Mostaru, a scenarij zapravo predstavlja montažu istinitih događaja.

"Rat je prošao, vrijeme je da se borimo za bolje sutra”, kaže ona.

Bosnu i Hercegovinu je napustila kada joj je bilo devet godina i sada se osjeća kao 'stanovnik svijeta', priznala je.

"Živjela sam i u Francuskoj, Njemačkoj, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ali naravno, nikad neću zaboraviti svoje korijene niti našu tradiciju. Ali isto tako, više od pola svog života provela sam vani, tako da poštujem i države i ljude koji su mi pružili pomoć i školovanje i inspiraciju u inostranstvu tako da na neki način, pripadam i njima”, zaključuje mlada umjetnica.