Novi projekt TV1
0

Dijaloška emisija ''Ja biram goste'', četvrtkom u 21:05

Sarajevo-x.com
Prvi put u BiH i regiji jedna TV kuća ponudit će svoj medijski prostor za dijalog i debatu poznatim bh. ličnostima koja nisu nužno TV lica, odnosno novinari.

Tako će, počevši od 22. decembra, četvrtkom od 21:05 na TV1 medijska scena biti otvorena za sve: kulturnjake, umjetnike, muzičare, ekonomiste, sportiste, naučnike, novinare drugih medija, sve one koji aktivno učestvuju u bh. društvu i kreiraju našu svakodnevnicu, za sve osim za političare.

Njihov zadatak bit će da odaberu temu, osmisle emisiju, pozovu svoje goste i vode svoj autorski talk show.

Njihove priče ovoga puta gledat ćemo iz nekog drugog ugla te smo o originalnom konceptu emisije razgovarali sa direktorom programa TV1 Sanjinom Bećiragićem.

Kojim povodom želite drugima ustupiti prostor da se okušaju u ulozi urednika voditelja?

Želimo pokazati potpunu otvorenost za sve ideje, mišljenje i dijalog. Uostalom, bit će, vjerujem, i zanimljivo vidjeti javne ličnosti, koje su nebrojeno puta bile gosti, kako sada uređuju i vode emisiju u kojoj će oni birati i teme i goste. A u isto vrijeme vjerujem da će naši gosti, tj. urednici voditelji, javnosti predočiti i mnoge teme koje nisu samo političke, što većina medija u BiH, uglavnom u formi dijaloških emisija, radi.

Da li će teme sugerirati TV1 ili se kompletna uređivačka koncepcija prepušta gostu voditelju?

Svaki urednik kandidira temu za koju misli da je aktuelna u našem društvu i naravno temu o kojoj on želi javno govoriti, odnosno misli da je treba aktualizirati ili obraditi. Apsolutna je sloboda urednika voditelja da izabere temu, ali i goste koje želi imati u studiju.

Ko su prvi gosti voditelji koje ćemo imati priliku gledati u narednom periodu četvrtkom u 21:05 na TV1?

Emisiju otvara Zekerijah Smajić, a nastavljaju Emir Spahić, Pejo Gašparević, Senka Kurt, Emina Ganić, Fahira Fejzić Čengić, Vlastimir Mijović, Abdulah Sidran, Martina Mlinarević Sopta. A od marta do početka ljeta će se u ulozi urednika i voditelja pojaviti iznimno zanimljive osobe. Poznati naučnici, kulturni i filmski radnici, umjetnici, profesori i novinari.

Ima li dovoljno dijaloga u našoj zemlji?

Nema dovoljno. Zato vjerujem da ćemo ovim serijalom učiniti da dijaloga bude više.
Sama činjenica da će emisija biti bez cenzure te da će je uređivati ljudi različitih profila, govori o slobodi dijaloga koji će vladati u medijskom prostoru, bar četvrtkom od 21:05 na programu TV1, kada će se emitirati emisija ''Ja biram goste''.