|

Deset stvari koje niste znali o dodjeli Zlatnog globusa

Deset stvari koje niste znali o dodjeli Zlatnog globusa
0
S
Sarajevo-x.com
17.1.2011. u 17:13
4
komentara
0

dijeljenja
Deset stvari koje niste znali o dodjeli Zlatnog globusa Foto: AFP
Sinoć je u hotelu Beverly Hilton održana svečana dodjela prestižne filmske nagrade Zlatni globus. Najviše nagrada odnio je film "The Social Network" i to za najbolji film, režiju, scenario i najbolju muziku. To je od sinoć poznata informacija, no Daily Telegraph donosi deset činjenica koje sigurno niste znali o dodjeli nagrada Zlatni globus.
1. Glumica Meryl Streep osvojila je čak sedam globusa, više od bilo kojeg drugog glumca. Također, ona je u historiji dodjele nagrade najviše puta nominirana, tačnije imala je 25 nominacija.

2. Jack Nicholson je glumac koji je kući odnio najviše Zlatnih globusa - šest.

3. Da godine nisu bitne kada je riječ o prestižnoj filmskoj nagradi dokazao je Ricky Schroeder koji je postao najmlađi glumac u historiji koji je dobio Zlatni globus. Naime, on je nagrađen za ulogu u filmu "The Champ" iz 1980. godine, kada je imao samo devet godina. Najstarija dobitnica Zlatnog globusa je Jessica Tandy, koja je nagradu dobila sa 80 godina za ulogu u filmu "Driving Miss Daisy" iz 1990. godine.

4. Film "The King's Speech", u kojem glumi Colin Firth, ima najviše nominacija. Naime, ove godine je imao čak sedam.

5. Jedini film koji je dobio Zlatni globus u svih pet kategorija (najbolji film, najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji režiser i najbolji scenario) je "One Flew Over the Cuckoo's Nest" iz 1976. godine.

6. Za 110 stolova u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu, gdje se održava ceremonija dodjele nagrada, sjedne do 1.300 gostiju.

7. Svaki gost dobije poklon u vrećici vrijedan blizu 6.000 eura. Među poklonima su i kozmetički proizvodi L'Oreala i Ralpha Laurena.

8. Na nacionalnoj razini dodjela Zlatnog globusa prvi put je emitovana 1964. godine, a domaćin je bio show Andyja Williamsa. Prije toga, dodjela se pratila samo lokalno.

9. Glumac Marlon Brando 1973. godine je odbio priznanje za najboljeg glumca za ulogu u filmu "The Godfather". Protestovao je protiv "američkog imperijalizma i rasizma" u vrijeme rata s Vijetnamom.

10. Svi koji dobiju nagradu Zlatni globus izađu na pozornicu i održe prigodan govor. Svi osim Jacka Nicholsona, koji je 1999. godine izazvao kontroverzu pokazavši publici stražnjicu dok je primao nagradu za životno djelo.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...