Magazin Time
0

Deset najboljih filmova u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Magazin Time odabrao je deset najboljih filmova u 2010. godini. Na prvom mjestu je "Toy Story 3" animirani film koji je zaradio najviše novca svih vremena. Kako navodi Time, danas niko ne pravi bolje filmove od studija Pixar, stoga i ne čudi što je animirani film "Toy Story 3" doživio takav uspjeh.

U trećem dijelu Pixarove sage kauboj Woody i svemirski rendžer Buzz Lightyear mire se s činjenicom da će njihov vlasnik Andy jednoga dana odrasti. No, šta će biti kada taj dan zaista i dođe? Andy se priprema za odlazak na fakultet ostavljajući svoje vjerne igračke u brizi zbog nesigurne budućnosti.

Kako navodi Time, animirani film "Toy Story 3" nas podučava moralu i preuzimanju odgovornosti, a bitnu lekciju daje i Hollywoodu: "Gledajte i učite kako se to radi".

Na drugom mjestu najboljih filmova u 2010. godini je film "Inside Job".

Riječ je o dokumentarnom filmu Charlesa Fergusona koji otkriva šokantnu pozadinu ekonomske krize 2008. godine. U opsežnom istraživanju i kroz intervjue s brojnim političarima, novinarima i finansijskim znalcima, kroz naraciju glumca Matta Damona, saznajemo dosta toga o pokvarenoj industriji i korumpiranom pravnom sistemu, obrazovanju i politici.

Sljedeći na listi najboljih filmova 2010. godini je "Never Let Me Go", film o troje prijatelja koji upadaju u zavrzlamu ljubavnog trokuta. No, kasnije shvataju da su oni samo medicinski eksperiment, odnosno "klonovi" koje neko uzgaja samo kako bi se dočepao njihovih organa i donirao ih bolesnim pacijentima.

Četvrti najbolji film je "Life during wartime", američkog reditelja Todda Solondza.

Riječ je o drami u kojoj se prijatelji, porodica i ljubavnici bore da pronađu ljubav u ratom razorenom svijetu.

Među najboljim filmovima u 2010. godini je i "The Social Network", priča o nastanku najpoznatije i najpopularnije društvene mreže na svijetu - Facebook. Ujedno to je priča i o osnivaču te stranice, Marku Zuckerbergu.

Šesti najbolji film je "Rabbit Hole" sa Nicole Kidman.

Sljedeći na listi je "Wild Grass" ("Les Herbes Folles"), reditelja Alaina Resnaisa.

Osmi najbolji film je triler "Green Zone" reditelja Paula Greengrassa, a u glavnoj ulozi je Matt Damon koji glumi operativca Roya Millera.

Deveto mjesto, prema izboru magazina Time, pripalo je dokumentarnom filmu "Waiting for Superman", reditelja Davisa Guggenheima.

Na desetom mjestu je britanski film "Four Lions" u kojem je riječ o četvorici muslimana u Britaniji koji planiraju da se raznesu eksplozivom u ime islama. Međutim, njihova ideologija o mučenicima i obećanom raju pada u vodu, te oni i sami postaju zbunjeni onim što rade.

Film se na duhovit i zabavan način bavi temama džihada i bombaša samoubica.