Cannes
0

Deset filmova koje vrijedi vidjeti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U današnjem izdanju britanski časopis Guardian donosi listu od deset filmova sa ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala koji se obavezno moraju vidjeti.

Che. Film režisera Stevena Soderbergha, dobitnika Zlatne palme za film “Seks, laži i videotrake” iz 1989. godine.

Two Lovers. Likovi koje tumače glumci Gwyneth Paltrow i Joaquin Phoenix se zaljubljuju u Brooklynu. Film je režirao James Gray.

Synecdoche, New York. Režiserski prvijenac Charlieja Kaufmana, scenariste filmova “Being John Malkovich”, “Adaptation”, “Eternal Sunshine of The Spotless Mind”. Sinegdoha u nazivu filma označava figuru riječi (trop) u kojoj dio označava cjelinu.

Of Time and the City. Dokumetarac o Liverpoolu britanskog autora Terencea Daviesa.

Roman Polanski: Wanted and Desired. Dokumentarac Marine Zenovich o čuvenom režiseru. Film je već bio prikazan na Sundance Film Festivalu.

Better Things. Prvi dugometražni film rediteljice Duane Hopkins koji će biti prikazan u okviru sedmice kritike na festivalu.

Hunger. Film režisera Stevea McQueena nastao na osnovu dokumentacije o IRA-inom štrajkaču gladi, Bobyju Sandsu.

Changeling. Novi Clint Eastwoodov film čija se radnja odvija u dvadesetim godinama u Los Angelesu. U filmskoj priči o otmici djeteta Angelia Jolie ostvaruje glavnu ulogu.

Lorna`s Silence. Posljednji film Belgijanaca, braće Dardenne, koji su ranije osvojili dvije Zlatne palme. U filmu glavnu ulogu tumači Arta Dobroši. Pored nje u filmu se pojavljuje Alban Ukaj, glumac porijeklom iz Prištine sa adresom boravka u Sarajevu.

Linha de Passe. Grupa braće iz jedne brazilske favele (divljeg naselja) nastoje postati profesionalni fudbaleri. Walter Salles i Daniela Thomas su režiseri filma.