O nagradi odlučuju "stari bijelci"
0

Denzel priznao da supruga umjesto njega glasa za Oscara

Sarajevo-x.com
Oscar je najveće filmsko priznanje, ali glumac Denzel Washington je priznao da odluku o tome kome će dati svoj glas prepušta supruzi. Dvostruki dobitnik ove prestižne nagrade kaže da čak i ne pogleda filmove koji su u konkurenciji za zlatni kipić.

Oskarovac je ovo priznao tokom promocije svog najnovijeg filmskog ostvarenja.

"Zapravo, moja supruga pogleda sve te filmove. Kada pošalju DVD-jeve, ona ih sve pregleda. Da budem iskren, moja supruga glasa umjesto mene. Pogledam i ja neke, koje mi ona preporuči", priznao je Washington.

Glumčevo priznanje je došlo u isto vrijeme kada je objavljeno istraživanje koje ukazuje na to da su selektori filmova za dodjelu Oscara većinom bijelci, srednje klase i starije dobi.

Akademija filmskih umjetnosti nikada ne otkriva ko je u njenom članstvu, a ono se sastoji od nominovanih za Oscara i onih koji su već u industriji i koji su dobili nagradu. Također, glasanje nije obavezno, a oni koji glasaju obično pogledaju samo filmove u svojoj kategoriji.

Los Angeles Times je objavio članak u kojem se navodi da su 5.100 od 5.765 članova Akademije s pravom glasa bijelci, od čega je 77 posto muškaraca i 54 posto ih ima više od 60 godina.

Tom Sherak, predsjednik Filmske akademije, kaže da ta organizacija pokušava promijeniti strukturu članstva, a i slavni Washington je prigovorio da ovakav način glasanja i struktura onih koji glasaju za filmska ostvarenja još uvijek reflektiraju rasne probleme koji još postoje u američkom društvu.