Pogledajte repertoar
0

Decembar u Meeting Pointu: Od ovog mjeseca aktivna i online platforma

L. K.
Ovog mjeseca u kinu Meeting Point u Sarajevu publika ima priliku gledati filmove na redovnom repertoaru, specijalne programe uz besplatan ulaz, a od ovog mjeseca s radom počinje i online platforma kina Meeting Point, ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Na redovnom repertoaru su filmovi “Pun mjesec” Nermina Hamzagića (1, 8, 13, 18, 25. i 30. decembar), “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (9, 14, 19. i 26. decembar), “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić (10, 15, 20. i 27. decembar), “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića (6, 11, 16, 23. i 28. decembar) i “Mali Joe” Jessice Hausner (7, 12, 17, 24. i 29. decembar). Ulaznice za sve filmove su u prodaji.

U specijalnim programa, od 2. do 5. decembra održava se “Ciné-Caravane” – francusko-njemački filmski karavan u organizaciji Goethe-Instituta i Francuskog instituta u BiH; 21. decembra obilježava se Međunarodni dan kratkog filma uz bh. filmske autore, a 22. decembra Dan Hajrudina Šibe Krvavca. Ulaz na ove programe je besplatan.

Od ovog mjeseca s radom počinje i online platforma kina Meeting Point, ondemand.kinomeetingpoint.ba, a od 3. decembra od 20 sati na platformi će biti dostupan film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”. Film će putem ove platforme biti dostupan online za gledatelje u cijeloj BiH i zemljama regije – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Da bi smanjili interakciju s većim brojem ljudi, publici se preporučuje online kupovina ulaznica. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju i dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Redovni repertoar otvara debitantski dugometražni igrani film bh. reditelja Nermina Hamzagića “Pun mjesec”, nominiran za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji European discovery 2020 - Prix Fipresci. Film je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Cottbusu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom žirija, a glavni glumac Alban Ukaj nagradom za najboljeg glumca. Uloge: Alban Ukaj, Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mirela Lambić…

Film “Koncentriši se, baba” (Pjer Žalica, BiH, Turska, 2020, 92 min.) otvorio je ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival. Radnja se događa u aprilu 1992. godine, kada se brojna porodica, raseljena po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu… Uloge: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

“Quo Vadis, Aida?” (Jasmila Žbanić, BiH, Austrija, Rumunija, Holandija, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, 2020, 103 min.), bh. kandidat za nagradu “Oscar” za najbolji strani film, osvojio je nagradu Atlas za najbolji film na 21. Arras film festivalu u Parizu, nagrade za najbolji film i najbolju glumicu (Jasna Đuričić) na El Gouna festivalu u Egiptu te nagradu za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska). Radnja filma se događa u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti? Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.

Film Miroslava Momčilovića “Vikend sa ćaletom” (Srbija, 2020., 113 min.) prati Kašiku, sredovječnog beogradskog kriminalca, pripadnika stare škole, zarobljenog u vremenu kada je bio u punoj snazi, koji žarko poželi provesti vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka… Uloge: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Branko Vidaković, Katarina Radivojević, Jelena Đukić, Miodrag Miki Krstović.

“Mali Joe” (Jessica Hausner, Austrija, Nemačka, UK, 2020., 105 min.), nagrađen je za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu 2019 (Emily Beecham), a osvojio je i nagradu publike na festivalu u Helsinkiju. Samohrana majka Alice predana je starija inžinjerka agronomije u korporaciji koja se bavi uzgojem novih biljnih vrsta. Alice je uzgojila poseban grimizni cvijet koji se ne odlikuje samo svojom ljepotom već i terapeutskim dejstvom. Ali kako cvijet raste, tako raste i Alicina sumnja da on i nije tako bezopasan kao što to njegov nadimak sugeriše. Uloge: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor, David Wilmot, Phénix Brossard, Sebastian Hülk, Lindsay Duncan.

Da bi smanjili interakciju sa većim brojem ljudi, publici se preporučuje online kupovina ulaznica putem web stranice kina www.kinomeetingpoint.ba. Ulaznice za redovne projekcije su u prodaji po cijeni od 8 KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM. Ulaznice se mogu kupiti svakim danom od 8 do 18 sati u caffeu Meeting Point i od 18 sati na blagajni kina. Besplatne ulaznice za specijalne projekcije mogu se preuzeti sat vremena prije početka projekcije.