Film/TV
0

David Letterman odlazi u penziju, večeras posljednji Late Show

Klix.ba
Nakon više od tri decenije rada pred malim ekranima i uljepšavanja svakodnevnice Amerikancima, David Letterman danas vodi posljednju emisiju Late Showa.

Lettermanov show počeo je dok su popularni televizijski showovi "Dallas" i "Fonz" još bili emitovani. Od prvog dana nije se mijenjao. Smatraju ga genijem koji je posebnim formatom emisije nudio uvjerljivost i smijeh.

Ugostio je brojne poznate ličnosti, a oni su dolazili zbog popularnosti showa spremni da budu izloženi Lettermanovoj nemilosti. Smijao se sa svojim gostima, ali ih je i provocirao argumentovano.

Tri godine je pomagao Amerikancima da se smiju sami sebi. I voljeli su ga. Bio je domaćin u 6.028 epizoda.

"Udahnuo je novi život u talk show, zamijenivši tradicionalni stol sofom. Proslavio je mnoge i postao uzor za generacije komičara. Na osnovu njegovih šala nastale su brojne druge emisije. Koristio je novu, kreativnu formu koju niko prije nije koristio", kazali su njegovi saradnici.

David nije otkrio ko će mu biti gosti u posljednjoj emisiji, ali je naglasio da će biti puna iznenađenja.

Za svoju emisiju dobio je brojne nagrade. Letterman se pojavio na malim ekranima sa svojim emisijama 1970-ih godina. Prva je bila The David Letterman Show koja je išla u jutarnjem terminu na NBC-u, a potom Late Night with David Letterman koja je išla navečer. Late Show vodi na CBS-u od 1993. kada je napustio rivalsku mrežu NBC.

Snimke emisija možete pogledati na oficijelnom Youtube kanalu.