Film/TV
0

Daredevil zabranjen u Maleziji

Klix.ba
<i><a href="http://www.daredevilmovie.com" target="_blank">Daredevil</a></i>, najnoviji film o superheroju, zabranjen je u Maleziji zbog pretjeranog nasilja. Cenzori su zabranili ovu akciju zbog toga što nije ostalo ništa interesantno nakon što su izbacili sve što nije prikladno.

Filmska kompanija Twentieth Century Fox se žali udruženju za cenzuru filmova da bi se odluka promijenila. Međutim, zabrana neće imati mnogo efekta zbog pirata i mnogih VHS i DVD kopija koje su se vjerovatno već pojavile na malezijskom tržištu. Daredevil, koji je zasnovan na liku iz Marvel stripova, danas počinje igrati u SAD-u i Velikoj Britaniji, a u Maleziji je trebao igrati od 27. februara.

Chor Chee Heung, zamjenik premijera Malezije, kaže da većina filmova prođe cenzore, i da su zabranjeni samo filmovi koji sadrže "pretjerano nasilje i sexualni materijal ili elemente koji mogu stvoriti haos u zajednici". "U većini slučajeva, cenzura je potrebna ako neki dijelovi filma to zahtijevaju, ali ako je potrebno previše cenzure, što film čini beznačajnim, najbolje je zabraniti film.", rekao je Chee Heung za malezijske novine Star.

Malezija je poznata kao zemlja koja često izdaje zabrane na američke filmove i televizijske serije, a kao razloge obično navodi sex i nasilje. Cenzurisani su filmovi Austin Powers: The Spy Who Shagged Me i crtani film Prince Of Egypt i dvije epizode serije Friends.