Neslužbene najave
0

Danis Tanović će snimati film na osnovu drame "Nevidljivi" Tene Stivičić

Klix.ba
Danis Tanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danis Tanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U hrvatskom pozorištu Gavella 11. maja bit će izvedena drama "Nevidljivi" dramske autorice Tene Štivičić po kojem će bh. oskarovac Danis Tanović režirati film u kojem bi, prema neslužbenim najavama, trebale sudjelovati i holivudske zvijezde, piše Jutarnji.hr.

"Nevidljivi" je tekst u čijem je središtu radnje londonski par naizgled savršenog života koji isprepleću sudbine imigranata koji su u London došli da pronađu bolji život čije je preseljenje nužnost. Krajem dvijehiljaditih, kada su 'Nevidljivi' nastali, motive za temu hrvatska dramatičarka s londonskom adresom Tena Štivičić crpila je iz svoje britanske svakodnevice.

"Imala sam nekoliko neizvjesnih, usamljenih i materijalno vrlo skromnih godina, ali s obzirom na jeziva iskustva koja prolaze imigranti svakodnevno, moje iskustvo je bilo podnošljivo. ‘Nevidiljivi’ nije drama koja se temelji na mom iskustvu, ali izmještenost, nepripadanje, usamljenost i taj neki teško opisiv osjećaj drugosti mislim da je blizak mnogima, a po kvaliteti iako ne po intenzitetu, sličan iskustvu koje prolaze i ekonomski imigranti i azilanti" tumači Tena Štivičić okolnosti nastajanja “Nevidljivih”.

Drama "Nevidljivi" praizvedena je prije šest godina u Transport i New Wolsey Theatreu u Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj je ukoričena prije dvije godine u izdanju Hena coma. U Gavellinoj podjeli u glavnim će se ulogama britanskog para naći Ozren Grabarić i Nataša Janjić.

"Nevidljivi" će biti i ekranizirani. Tena Štivičić napisala je prema drami scenarij za film "Invisible" koji bi trebao režirati bh. oskarovac Danis Tanović i u kojem bi, prema neslužbenim najavama, trebale sudjelovati i holivudske zvijezde.

"Na ekranizaciji sam počela prvo raditi na prijedlog producentice filma. Ona je već dugo veliki Danisov fan i tražila je projekt koji bi mogla s njim raditi. Danis, osim svojih zavidnih umjetničkih referenci, ima i to specifično razumijevanje teme, proživjevši i sam iskustvo izbjeglištva i prinudnog života u stranom svijetu. Snimanje filma još nije počelo, odgođeno je za jesen", kaže Tena.