Film/TV
0

Dani portugalskog filma u Sarajevu

Sarajevo-X
Portugalska ambasada u Sarajevu i Kinoteka BiH organiziraju od 14. do 17. oktobra prezentaciju savremenog portugalskog filma pod nazivom “Dani portugalskog filma u Sarajevu”.

Portugalska ambasada omogućila je besplatne projekcije, a planirano je da se od četvrtka do nedjelje u terminu od 19.00 u sali Kinoteke predstave četiri filma.

Za četvrtak 14. oktobar planirano je prikazivanje filma Tentação (Iskušenje), režisera Tina Navarra iz 1997. godine. Film govori o katoličkom svećeniku koji se usred uzburkane atmosfere, inače mirnog grada na sjeveru Portugala, suočava sa vlastitim demonima koje pokreće Lena.

Za petak 15. oktobar najavljena je projekcija filma iz 1998. godine reditelja Paula Roche. Film O Rio do Ouro (Rijeka od Zlata) u kojoj uloge tumače Isabel Ruth, Lima Duarte, Joana Bárcia, te João Cardoso donosi priču o ljubavi, zavjeri, tajni i zlatu.

António, Um Rapaz de Lisboa (Antonio, momak iz Lisabona) film snimljen 2001. godine u režiji Jorga Silve Mela bit će prikazan u sarajevskoj Kinoteci u subotu 16. oktobra. Film govori o mladiću Antóniju koji pokušava i uspijeva preživjeti u savremenom Lisabonu.

Za zatvaranje “Dana portugalskog filma u Sarajevu” planiran je film Os Mutantes (Mutanti). Film portugalske rediteljke Terese Villaverde iz 1998. godine saAnom Moreira, Alexandreom Pintom i Nelsonom Veralom u glavnim ulogama, govori o tinejdžerima koji su “mutanti društva”, koje su porodice odbacile, a društvo ih ne želi.

Sve projekcije su u 19.00, a ulaz je besplatan.