{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas Valentinovo - Dan zaljubljenih

F
14.2.2006. u 11:30
0
1
Danas Valentinovo - Dan zaljubljenih
0
Danas Valentinovo - Dan zaljubljenih
Danas, 14. februara, u svijetu se obilježava Valentinovo - Dan zaljubljenih.
Na Valentinovo se prikazuju filmske romanse, pjevaju se ljubavne pjesme, svi su izlozi crveni, a manje-više svi pokloni imaju oblik srca.

Iako, postoji nekoliko tumačenja otkud potiče ovaj praznik, potpuno je sigurno kako je samo ime dobio po rimskom svećeniku Valentinu.

Naime, prema jednom tumačenju, praznik vuče svoje korijene iz svečanosti pastira imena Luperkalije, a koja se održavala u starom Rimu.

U ranim danima Rimskog Carstva, divlji vukovi lutali su po obližnjim šumama i narod je pozvao jednoga od svojih bogova, Lupercusa, da vukove drži što dalje od ljudi i da štiti njihova stada.

Zahvaljujući tom događaju, narod je počeo održavati festival u čast ovog zaštitnika stada od vukova, a istovremeno je taj praznik postao i slavljenje dolaska proljeća (naime, po tadašnjem kalendaru s početkom februara započinjalo je proljeće).

Tokom tog praznika odvijala se jedna simpatična ceremonija. Ispisivala su se imena djevojaka na komadiće papira koji su presavijeni i stavljeni u duboki vrč, nakon čega su ih mladi momci izvlačili.

Ona djevojka čije je ime neki mladić izvukao, trebala je postati njegova "draga", a ovaj običaj, za koji se pretpostavlja da je originalni izvor Valentinova, kasnije je dobio ime po jednom potpuno drugom događaju.

Naime, u Rimu, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin.

Tadašnji car, Klaudije II, naredio je svim vojnicima da se ni slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je smatrao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja, no svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu, a 14. februara - veče uoči rimskog proljetnog praznika Luperkalije, svećeniku Valentinu odrubili su glavu.

Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem pa kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti praznik Luperkalije i smrt Svetog Valentina u jedan.

Odredili su da će se novi praznik slaviti 14., a ime su mu dali u spomen na ovog sveca.

Postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika, pa se mogu pronaći teze da potječe od nekih poganskih obreda, dok druge pak govore kako se u srednjovijekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. februara, pa otuda običaj slanja " Valentinovskih" čestitki.

Bez na to obzira koje je tumačenje tačno, ne zaboravite da je 14. februar Dan zaljubljenih pa ga tako i proslavite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: