Sedam ostvarenja
88

Danas na AJB DOC-u pogledajte filmove o nevjerovatnim ljudskim sudbinama

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Treći dan AJB DOC Film Festivala donosi sedam dokumentarnih ostvarenja koji tematiziraju nevjerovatne priče i sudbine koje će vas nadhnuti, ali i natjerati na razmišljanje.

U 12:30 sati u okviru programa Last Minute Cinema možete pogledati film "Srbenka" Nebojše Slijepčevića koji se bavi temama nacionalizma i ksenofobije. Kroz ovaj dugometražni dokumentarac Slijepčević prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića. Godine 1991. u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Dvadeset i pet godina kasnije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, na površinu izviru skrivene traume, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini čini se da rat nikada nije završen. Kada reditelj od nje zatraži da se publici predstavi kao Srpkinja, Nina je užasnuta i ne zna šta da radi.

Film "Uže" Nermina Hamzagića i Ziyaha Gafića možete pogledati u 14 sati. Film donosi priču o nekadašnjin alpinističkin partnerima koji su osvajali evropske i svjetske vrhove sve do kraja osamdesetih, a sada se spremaju za možda najteži uspon do sada. Iznad njih je vrh Babinog zuba na koji su se toliko puta penjali, a ispod - balast prošlosti, rat i stradanje. Povezani užetom Muhamed i Željko, uspinjući se, govore o ratu i povjerenju.

Insert iz filma
Insert iz filma "Uže"

Premijera filma "Lakonoga", priča Lejle Zvizdić o prvom ubijenom djetetu opkoljenog Sarajeva, bit će upriličena u 15 sati. Ovaj film donosi životnu priču Fahrudina Kučuka koji u rodnom Sarajevu doživljava svoje najsretnije, ali i najteže trenutke, a svaki od njih ga iznova stavlja pred nova iskušenja.

U 16 sati možete pogledati film "Trener" Olge Abramchik koja donosi priču o Olegu Kirilovu, treneru ekipe koja igra intuitivni nogomet. Teško je u to povjerovati, ali njegovi igrači su članovi reprezentacije Bjelorusije u mininogometu za slabovidne. Svaki od njih završio je na nogometnom terenu iz različitih razloga, ali svi imaju isti cilj – zadržati status šampionske ekipe u nacionalnom prvenstvu. Kirilov je odrastao u porodici u kojoj je bilo osoba s invaliditetom i dobro zna kako treba komunicirati sa svojim slabovidnim igračima. On nije samo njihov trener, već i prijatelj. Dizajn zvuka ima važnu ulogu u ovom filmu jer u potpunosti rekonstruiše akustični ambijent za igrače, u kojem se oni orijentišu pomoću sluha tako što reaguju na zvuk lopte i instrukcije trenera.

Film "Zakleta djevojka i djevica" na programu je u 18 sati, a donosi neobičnu priču o djevojčici Bedrie koja je prije 61 godinu rođena u Albaniji, a koja danas živi kao muškarac i zakleta djevica.

U 19:30 sati možete pogledati film "Sakawa" koji tematizira fenomen internetskih prevara. U Gani je stopa nezaposlenosti mladih veoma visoka. Zbog toga su se mladići i djevojke okrenuli internetskim prevarama, kako bi uz pomoć animizma i vudua zarađivali za život. Ta praksa je nazvana Sakawa. Sakawa je film o novoj generaciji u Africi koja se prema digitalnom svijetu odnosi na svoj način. Ama je mlada majka koja se tek počela baviti prevarama. OneDollar pokušava štedjeti novac koji zaradi za putovanje u Italiju. Francis, najiskusniji od njih, podučava mlade trikovima zanata. Ove priče prepliću se s putem e-otpada. Ono što počne kao otpad sa Zapada, koji se odlaže u Gani, završi kao sredstvo zarade za mlade u toj zemlji.

Treći dan AJB DOC Film Festivala završava projekcijom filma "Na njenim plećima" Alexandrie Bombach koja donosi potresnu priču o Nadiji Murad, 23-godišnjoj Jezitki koja je preživjela genocid i seksualno ropstvo u IDIL-u. Ponavljajući svoju priču svijetu, ova skromna djevojka postala je glas svog naroda na međunarodnoj sceni. Kada nije za govornicom, mora balansirati između birokratije, slave i dobrih namjera ljudi.

Osim toga, u 13 sati možete prisustvovati predavanju projekta "Ambasador Palestine" rediteljice Rawan Damen koja će govoriti o izazovima snimanja u Palestini i važnosti snimanja dokumentaraca. Ulaz na predavanja koje će biti održano u Cinema Cityju je besplatan.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM. Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici festivala.