Bogat program
46

Danas na AJB DOC Festivalu pogledajte sedam dokumentarnih filmova s aktuelnim temama

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Drugi dan AJB DOC Film Festivala donosi sedam dokumentarnih filmova s aktuelnim temama koji bi nakon prijekcija mogli potaći gledaoce na razmišljanje i diskusiju.

U 14 sati bit će prikazan film "Doći će žuti ljudi s istoka i piti vodu s Morave" rediteljice Tanje Brzaković koja je na veliko platno postavila priču o kineskoj zajednici u Srbiji koja je i nakon 20 godina sakrivena od medija i politike i o kojoj ne znamo ništa.

Nakon toga, u 15 sati, slijedi projekcija filma "Posao u Rusiji" Petra Horkyja. Priča je to o bivšoj tvornici Lade u ruskom gradu Toljatiju koja je zapadnom svijetu trebala pokazati sovjetsko čudo napretka, a koja se četiri decenije poslije raspada.

U 16 sati možete pogledati film "Nestajanje" reditelja Davora Obrdalja koji govori o ljudskom dostojanstvu, (ne)pravdi i potrazi za osnovnim ljudskim pravima.

Nakon toga slijedi sjajna priča rediteljice Lidije Špegar. Filmom "Kamo idemo" Špegar priča priču o zagrebačkoj taksistkinji Ljiljani koja će nas navesti da se zapitamo kuda to zapravo idemo.

U 18 sati će biti upriličena projekcija filma "Zašto ropstvo? Zarobljena žena" reditelja Bernadetta Tuze-Rittera o 52-godišnjoj Mađarici koja posljednju deceniju služi jednoj porodici radeći 20 sati dnevno, a da za to nije plaćena.

U 20 sati možete pogledati film "Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija" francuskog reditelja Jeromea Pierrata. Priča je to o ozloglašenom ratnom zločincu i njegovoj zloglasnoj paravojnoj jedinici "Arkanovi tigrovi".

Drugi dan AJB DOC Film Festival bit će završen projekcijom filma "Neželjena baština" rediteljice Irene Škorić koja govori o sudbini partizanskih spomenika koji su pretvoreni u otpad.

AJB DOC Film Festival televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala je u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe. Festival traje do 25. septembra, a publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije, među kojima i šest svjetskih premijera.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici.