Film/TV
0

"Da Vincijev kod" puni crkve?

Sarajevo-x.com
Tom Hanks, zvijezda filma "Da Vincijev kod", snimljenog prema istoimenom romanu Dana Browna, smatra da bi ovaj film mogao pomoći svećenicima da privuku veći broj ljudi u crkve.

"Mislim da bi 'Da Vincijev kod' mogao pomoći različitim konfesijama da bolje rade svoj posao. Ako najave naprimjer da će se u srijedu raspravljati o evanđelju, pojavit će se dvanaestak ljudi. Međutim, stave li oglas da će se diskutovati o 'Da Vincijevom kodu', doći će osamsto ljudi", izjavio je Hanks.

Hanks u filmu Rona Howarda glumi stručnjaka za simbole koji u pariškom Louvreu traga za pravim značenjem znakova i simbola sakrivenih u radovima renesansnog genija Leonarda Da Vincija.

Katolička crkva je uputila veoma žestoke kritike na račun i romana i filma, a pozvala je i vjernike da bojkotuju film. U "Da Vincijevom kodu" najviše prašine podiže alternativna verzija sudbine Isusa Krista. Zbog nekih gledišta iznesenih u svom bestseleru autor Dan Brown našao se i u sudskom sporu: autori knjige "Sveta krv, sveti Graal" tužili su ga za plagijat.

"Da Vincijev kod" otvorit će predstojeći Canneski festival, a zatim kreće u distribuciju po cijelom svijetu.