{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Da Vinčijev kod" pod istragom

S
Sarajevo-x.com
20.6.2007. u 08:22
0
0
"Da Vinčijev kod" pod istragom
0
"Da Vinčijev kod" pod istragom
Foto: Reuters
Više od godinu dana poslije filmske premijere bestsellera "Da Vinčijev kod", u Italiji se vodi opsežna istraga koju je inicirala skupina svećenik. Iako je od objavljivanja knjige vladalo uvjerenje da su i knjiga i film "sramotni" ukoliko se posmatraju iz perspektive crkve, tek sada je pokrenuta i sudska parnica protiv pisca i režisera "Da Vinčijevog koda".
Ove godine grupa svećenika iz malog italijanskog grada Civitavecchia podigla je optužnicu protiv pisca Dana Browna, režisera Rona Howarda i još osam ljudi koji su radili na realizaciji filma "Da Vinčijev kod". Sudski i policijski zvaničnici prihvatili su optužbe rekavši da će zasigurno pokrenuti istragu jer film krši Član 528 italijanskog krivičnog zakona.

Ukoliko sud ustanovi kršenja Člana 528 italijanskog krivičnog zakona, optužene očekuje i do tri mjeseca zatvora i 103 eura novčane kazne. Slučaj je pokrenut 13 mjeseci nakon premijere filma jer je Howard trenutno u Italiji u potrazi za lokacijama za snimanje druge Brownove knjige "Anđeli i demoni".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: