Film/TV
0

"Čuvari noći" u Jablanici, Banja Luci i Busovači

Sarajevo-x.com
Nakon bosanskohercegovačke premijere filma "Čuvari noći" u Sarajevu, koja je održana 22. januara, ostvarenje reditelja i scenariste Namika Kabila u protekloj sedmici mogla je vidjeti i publika u Jablanici, Banja Luci i Busovači.

U srijedu, 28. januara, premijera filma "Čuvari noći" održana je u prepunoj dvorani Omladinskog kluba Pod istim suncem u Jablanici. O velikom interesovanju publike svjedoči podatak da je prve noći prikazivanja u ovom gradu više od stotinu gledalaca ostalo pred vratima kino dvorane. Publika je nakon projekcije imala priliku razgovarati sa protagonistima filma Vahidom Piralićem i Milanom Pavlovićem, te izvršnim producentom Adisom Đapom.

Narednog dana, u četvrtak 29. januara, film je premijerno prikazan i u banjalučkom multiplexu Palas, a ekipa filma u istom sastavu predstavila se publici nakon projekcije. Jednosatni razgovor publike i ekipe filma pokazao je da je ostvarenje Namika Kabila i u ovom bh. gradu odlično prihvaćeno.

Već u u petak 30. januara film "Čuvari noći" premijerno je prikazan u kinu Theatre u Busovači, gdje je također nakon projekcije održan razgovor publike i protagonista filma.

Razgovore u sva tri grada moderirao je novinar Zoran Ćatić.

Naredne sedmice ekipa filma predstaviće se i publici u Tuzli i Bihaću. Tuzlanska premijera filma će biti održana 4. februara u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, dok će publika u Bihaću "Čuvari noći" premijerno pogledati 5. februara u kinu Una.

Podsjećamo, film "Čuvari noći" premijerno je prikazan na 65. Venecija Film Festivalu u okviru programa 23. Međunarodne sedmice kritike (Settimana Internazionale della Critica).

Uloge u filmu ostvarili su: Vahid Piralić, Milan Pavlović, Namik Kabil, Alban Ukaj, Belma Lizde-Kurt, Haris Alić, Mediha Musliović.

Film "Čuvari noći" nastao je u produkciji SCCA/pro.ba, a podržan je od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, Grada Sarajeva, Fondacije za kinematografiju, te Fonda Goteborg Film Festivala. Film je produkcijski realizovan u saradnji sa domaćim kompanijama Malagić d.o.o., Živinice i Unipromet d.d., Sarajevo.