Namik Kabil o svom filmu
0

"'Čuvari noći' su intimno šokantni"

Sarajevo-x.com
Prvi dugometražni film scenariste i reditelja Namika Kabila "Čuvari noći" prvo prikazivanje pred domaćom publikom imat će sljedeće sedmice u kinu Meeting point, potvrdio je za naš portal reditelj filma.

Film je nastao u produkciji Centra za savremenu umjetnost Sarajevo/pro.ba, a glumačku ekipu predvode Milan Pavlović, Vahid Piralić, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt, Mediha Musliović, a u filmu glumi i reditelj Namik Kabil.

Film "Čuvari noći" svjetsku premijeru doživio na Venecija Film Festivalu prošle godine, a ove godine, osim u BiH, bit će prikazan u Njemačkoj, Italiji i Americi.

Autor filma Namik Kabil za naš portal ističe kako vjeruje da će film naći svoj put do publike, bez obzira što je snimanje i prikazivanje prošlo bez velikih pompi.

"Film je u odnosu na dosadašnja domaća filmska ostavarenja drugačiji, ali to ne znači da je bolji niti gori. Radnja filma je minimalistička, to su kao pincetom izvađeni dijelovi iz ljudske komunikacije, to je priča o ljudima koji preživljavaju životnu dramu, koju još nisu ni osvijestili. Likovi su u kontekstu naše svakodnevne stvarnosti stereotipni, ali u jednu ruku i karikaturalni", kaže Kabil.

Film prati priču Mahira, noćnog čuvara u salonu namještaja i Brizlu, čuvara u susjednom salonu sanitarija. Bez obzira što se u filmu više pojavljuju muškarci, Kabil ističe da se ovdje radi o 'ženskom' filmu.

"Film se prvenstveno bavi ženskim dilemama. Iako žene nisu stavljene u prvi plan, one su te koje drže sve konce u životima protagonista. Nisam insistirao na pojavljivanju ženskih likova samo da bi se ispunila neka forma. Prikazivanje ženskih likova radi pukog ispunjavanja prostora smatram seksizmom", objašnjava reditelj.

Naglasio je da očekuje da će publika pozitivno reagovati na film, te da će ih film u intimnom smislu šokirati.