Film/TV
0

"Čuvari noći" na Venecija Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Danas će na Venecija Film Festivalu biti održana svjetska premijera filma "Čuvari noći" bh. scenariste i reditelja Namika Kabila.

U ovom dugometražnom filmu uloge tumače Milan Pavlović, Vahid Piralić, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt i Mediha Musliović. Publici u Veneciji predstavit će se i montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Igor Čamo, izvršni producent Adis Đapo, te direktor filma Ognjen Dizdarević i producentica Amra Bakšić-Čamo, javila je FTV.

Film "Čuvari noći" uvršten je u program 23. Međunarodne sedmice kritike u okviru Venecija Film Festvala. Kako je to prvi dugometražni film Kabila, naći će se i u konkurenciji za nagradu "Luigi de Laurentiis" za najbolji debitanski film.

"Čuvari noći" je film koji govori o telepatskim vezama među ljudima, o daljinskoj komunikaciji između Mahira, noćnog čuvara u salonu namještaja i njegove supruge Žeraldine. Gledaoci prate Mahira u toku jedne noći, dok djeli trenutke tišine i zamišljenosti sa Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija.

Film govori o tome kako "nevidljive kopče" postaju vidljive. Ta vidljivost nevidljivog trenutak je u kojem se film raspetljava, ali telepatske veze ostaju i onda kada ih postanemo svjesni, čime njihova misterioznost ne jenjava.