Ljetni hit
14

"Cursed": Netflixova legenda o Kralju Arthuru kakvu još niste vidjeli

Piše: Ines Mrenica
Fantastična dramska televizijska serija "Cursed" zasnovana na istoimenom ilustriranom romanu Franka Millera i Toma Wheelera premijerno je prikazana na Netflixu 17. jula, od kada je među najgledanijim sadržajima američkog streaming servisa.
Američka serija "Cursed" nastala je zahvaljujući tandemu kreatora Toma Wheelera i legende stripovske umjetnosti Franka Millera, kojeg se sjećamo po sjajnom projektu "Sin City". Kreirana je kao slobodna interpretacija legende o "Kralju Arthuru", ali iz ženske vizure s glavnom heroinom koja je kao kraljica dobila mač iz kamena, u ovom slučaju prije kralja.

Prva sezona sadrži deset jednosatnih epizoda, a radnja serije, kao i u slučaju GOT-a, događa se u mitskoj Britaniji u ranom Srednjem vijeku, periodu koji je poznat po prakticiranju magije i prosipanju krvi. Snimljena je na lokacijama napuštene vojne baze u selu Deepcut u Engleskoj, a premijerno je puštena 17. jula, od kada se strelovito brzo popela na ljestvici najgledanijih Netflixovih sadržaja.

Grimizne odore koje donose smrt

Nakon verbalnog okršaja s majkom Nimue se (Katherine Langford) neuspješno pokušala ukrcati na brod koji bi je mogao odvesti daleko od kuće. Po povratku u selo, sa svojom odanom prijateljicom Pym (Lily Newmark) suočava se s masakrom koji vrše Crveni Paladini. Evangelistička armija svećenika u grimiznim odorama ima za cilj da s lica zemlje pomete pagansku rasu kojoj pripada i sama Nimue. Oni pale kuće, razapinju seljane i siluju žene.

Pym nestaje, a kada Nimue konačno pronađe svoju majku, starija žena je smrtno ranjena i predaje joj mač umotan u platno, za koji joj kaže da je od izuzetne važnosti te da se predmet mora odnijeti Merlinu. Prema legendi, mač iz kamena ili Excalibur može izvući samo istinski vladar Britanije, a u ovom slučaju radi se zapravo o vladarici.

Serija "Cursed" uvelike podsjeća na Netflixov izuzetno uspješan projekt "The Witcher", koji je bio neka vrsta odgovora na HBO-ovu uspješnicu "Game of Thrones", s tim da je obojena ženskim senzibilitetom. Nimue je mlada žena s magičnim moćima i mračnom sudbinom, a priča u kojoj je pozicioniraa kao glavna junaknja nudi i zanimljivu verziju legende o Merlinu.

Priča o Arthuru stekla je popularnost kroz fantaziju knjige iz 12. vijeka "Historia Regum Britanniae" (Historija kraljeva Britanije) autora Geoffreyja od Monmoutha. Lik Arthura pojavljuje se u velškim pričama u kojima je on predstavljen kao ratnik koji brani Britaniju od neprijatelja, kao magijska folklorna figura. U seriji "Cursed" susret Nimue i Arthura (Devon Terrell) te njihove misije da pronađu čarobnjaka Merlina i spase narod od progona Crvenih Paladina ima i neke naznake romanse.

Međutim, pored impresivne vizualizacije i dizajna produkcije, serija ima određenih problema s jednoličnom i predvidivom radnjom te plošnim likovima i nezanimljivom naracijom. Kao da je napravljena za nove generacije koje preferiraju "instant" sadržaje, rađene na način da se kroz raskošni dekor plasira vrlo malo sadržaja.

Netflixova fantazija prerasta u ljetni hit upravo iz razloga što predstavlja neku vrstu bijega od ružnog vremena u kojem živimo te kroz zabavu poručuje da su konflikti zbog religijskih opredjeljenja bespotrebni i apsurdni. Također, serija "Cursed" govori o tome kako su ratovi besmisleni u svijetu koji se nalazi na ivici prirodnog uništenja.