Uoči početka festivala
94

Crvenim tepihom SFF-a dominirali političari, ali i glumačke zvijezde

I. S.
Ademir Kenović, Alisa Čajić i Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Ademir Kenović, Alisa Čajić i Christian Schmidt
Crvenim tepihom 29. izdanja Sarajevo Film Festivala ponovo su dominirali političari, ali i poznate ličnosti iz drugih sfera javnog života.

Pojavili su se: reditelj Ademir Kenović sa suprugom Selmom, manekenka Džejla Glavović sa suprugom Mahirom, novinarka Christiane Amanpour, frontmen Kultur Shocka Srđan Gino Jevđević, glumica Alisa Čajić i drugi.

Među političarima koji su stigli na otvorenje je visoki predstavnik Christian Schmidt, delegat u parlamentu Irfan Čengić, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, ministar kulture i sporta Kenan Magoda, šef Delegacije EU Johann Sattler, američki ambasador Michael Murphy itd.

SFF će biti otvorenom projekcijom filma "Kiss the Future" ("Poljubite budućnost") režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva te koncertu grupe U2. Legendarni Bono je stigao u glavni grad BiH sa suprugom Ali Hewson.

"Kiss the Future" opisuje iskustva zajednice, koja je nastavila raditi stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.