Gala premijera
175

Crvenim tepihom prošetali bh. i engleski glumci iz animiranog filma "Ptice kao mi"

Piše: Dž. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što su večeras na Festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo zasjali legendarni britanski komičar John Cleese te brojne zvijezde iz BiH, regije i svijeta, crvenim tepihom prošetali su se i bh. i engleski glumci iz animiranog filma "Ptice kao mi".

Nakon sedmogodišnjeg rada, reditelj Faruk Šabanović pozdravio je publiku sarajevskog festivala prvim bh. dugometražnim animiranim filmom. Pored njega, uoči gala premijere u Narodnom pozorištu, Festivalskim trgom su se prošetali i bh. glumci Izudin Bajrović i Ermin Bravo, svjetski narađivana scenaristica Olivia Hetreed, svjetski nagrađivana producentica Cat Villiers, engleski glumac Christopher VIlliers, bh. producent Adnan Ćuhara te drugi članovi ekipe filma "Ptice kao mi".

Na današnjoj projekciji filma "Ptice kao mi" publika je bila oduševljena poučnom pričom o pticama koje tragaju za domom. Mnogi su imali brojna pitanja za Šabanovića na koja je on rado odgovaro. Bh. reditelj je najavio i kako će sarađivati sa izvanrednim ljudima iz Hollywooda na njegovom idućem filmu koji donosi istinitu priču iz 90-ih godina u BiH.

Gosti SFF-a iz Velike Britanije koji su sarađivali sa Šabanvićem na snimanju filma izrazili su veliko zadovoljstvo zbog dolaska u Sarajevo. Poznate scenaristica Hetreed i producentica Villiers su pohvalile Šabanovića te naglasile kako svi moraju zapamtiti da je "Ptice kao mi" film koji se rodio, nastao i došao iz BiH.

Nakon šetnje tepihom, ekipa filma te festivalska publika su uživali u gala premijeri prvog bh. animiranog filma "Ptice kao mi" na velikom platnu u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Radnja filma "Ptice kao mi" počinje kad iz sigurnog utočišta Birdabada budu izbačeni ljupka ptica Hupu, njen tihi muž Hasan, razigrani ptić Mi i tiranin Kondor. Oni potom kreću na epsko putovanje u potrazi za putem koji će ih vratiti kući. Predvođeni enigmatičnim netopirom Batom, čije ih minimalističke izreke čine samo nervoznijim i ljućim, članovi šarolike ptičije družine nevoljko će naučiti da se oslanjaju jedni na druge jer samo zajedno mogu pobjeći Hororu i vratiti se u svoj dom.