Treća večer SFF-a
273

Crvenim tepihom prošetale i ekipe filmova "Buđenje dana" i "Posljednja barijera"

Klix.ba
Ekipa filma "Buđenje dana" na crvenom tepihu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ekipa filma "Buđenje dana" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Treći dan 23. Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetala je i ekipa filma "Buđenje dana" (Daybreak) albanskog režisera Gentiana Koçija koja pozdravila okupljene na Festivalskom trgu, kao i ekipa filma "Posljednja barijera".

"Buđenje dana" je prvi dugometražni film Gentiana Koçija i jedan od sedam filmova koji se takmiče za nagradu "Srce Sarajeva". Koçi je nakon današnje projekcije za novinare rekao kako je film inspirisan događajima na ulicama Tirane i pričama koje ljudi prepričavaju, ali da nije zasnovan na istinitom događaju.

Riječ je o socijalnoj drami koja tematizira duboku podjelu društva na klase kroz koju je albansko društvo prolazilo. Večerašnja projekcija filma "Buđenje dana" ujedno je i svjetska premijera.

Priča prati Letu koja je u teškoj finansijskoj situaciji i već nekoliko mjeseci nije platila stanarinu. Nakon što ona i njen jednogodišnji sin budu izbačeni iz stana u kojem žive, useljavaju se kod Sophie, nepokretne starice čija je kći Letu upravo angažovala kao majčinu njegovateljicu. Ako želi zadržati posao i krov nad glavom, Leta po svaku cijenu mora održati Sophie na životu.

Crvenim tepihom večeras je prošetala i ekipa "Posljednja barijera", koji je režirao Jasmin Duraković, a koji govori o izbjegličkoj krizi.

SFF