|

Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova "Žaba" i "Taoci"

Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova "Žaba" i "Taoci"
1.493
Klix.ba
14.8.2017. u 20:20
147
komentara
1,4k

dijeljenja
SFF
1/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/12 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras su prošetale ekipe domaćeg filma "Žaba" Elmira Jukića i filma "Taoci" gruzijskog reditelja Rezoa Gigineshvila.
Uz reditelja Jukića bili su producent Ademir Kenović, glumci Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović.

Na Festivalskom trgu večeras su bile i druge poznate ličnosti - glumac Muhamed Hadžović, Martina Saira Keškić sa suprugom Zlatanom Muslimovićem, starleta Senada Nurkić i drugi.


Nakon šetnje crvenim tepihom u Narodnom pozorištu upriličena je projekcija i regionalna premijera filma "Taoci", a u Open Airu premijera regionalne koprodukcije "Žaba".

Gruzijski film o "otvorenoj rani" narodaFilm gruzijskog reditelja donosi priču o političkom ambijentu socijalističke Gruzije ranih osamdesetih godina.

Nakon današnje projekcije za novinare koja je upriličena u Narodnom pozorištu reditelj Gigineshvil rekao je kako je taj period u Gruziji još uvijek "otvorena rana". Također je izrazio sreću zbog mlađih generacija koje drugačije gledaju na historiju.


Radnja filma smještena je u Sovjetskoj socijalističkoj republici Gruziji 1983. godine, a donosi priču o Niki i Ani koje svoje vjenčanje koriste kao paravan za bijeg iz Sovjetskog saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče provesti najrizičniji mogući plan, oteti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

Bh. film "Žaba" po istoimenoj kultnoj predstaviFilm "Žaba" nastao je prema istoimenoj kultnoj predstavi koja već deset godina puni sale širom regije i obara rekorde posjećenosti u pozorištu. Sniman je u decembru prošle godine pod rediteljskom palicom Elmira Jukića. Scenarij potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić, a produkciju Refresh Production.


Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

Likove u filmu utjelovili su Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Boro Stjepanović, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Ilir Tafa, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.
Prijavi grešku


Komentari (147)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...