Regionalna premijera
10

Crvenim tepihom prošetala i ekipa filma "Pravci" bugarskog reditelja Komandareva

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Okupljene građane i posjetioce glavnog grada BiH na Festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta pozdravila je ekipa filma "Pravci" bugarskog reditelja Stephana Komandareva koja je večeras prošetala crvenim tepihom.

Nakon toga je u Narodnom pozorištu Sarajevo projekcijom igranog filma "Pravci" upriličena regionalna premijera u okviru Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Komandarev je, nakon današnje projekcije za novinare, pojasnio kako je film snimljen s malim budžetom za 20 dana, iako je proces pripreme trajao puno duže.

Radnja filma "Pravci" počinje kad vlasnik malog preduzeća, koji uporedo vozi taksi da bi zaradio za život, na sastanku s bankarom saznaje da se iznos mita koji mora platiti da bi dobio kredit udvostručio. Članovi etičkog komiteta koji je razmatrao njegovu žalbu zbog iznude, žele svoj dio kolača. On gubi živce i ubija bankara, a zatim puca u sebe. Incident pokreće diskusiju u otvorenom programu državnog radija o rastućem građanskom očaju. U međuvremenu, pet taksista sa svojim mušterijama voze se kroz noć, svi u nadi da će pronaći put u svjetliju budućnost.

Uloge u ovom filmu ostvarili su Vasil Vasilev, Ivan Barnev, Assen Blatechki, Irini Zhambonas, Vasil Banov, Troyan Gogov, Dobrin Dosev, Guerassim Guerguiev, Dimitar Banenkin i Stephan Denolyubov.

SFF