Film/TV
2

Cruise, Schwarzenegger i Jackman primili počasne nagrade JEA

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najbolji filmovi i filmski stvaraoci u proteklih godinu dana, prema glasovima posjetilaca kina, proglašeni su u petak navečer na devetnaestoj po redu ceremoniji dodjele Jameson Empire Awards (JEA), nagrada koje slave filmske hitove, nezavisni film i brojne druge filmske kategorije.

Kako bi proslavili 25 godina časopisa, Empire je dodijelio dvije posebne nagrade za životno djelo i to zvijezdama Tomu Cruiseu i Arnoldu Schwarzeneggeru. U petak su dodijeljena još dva posebna priznanja - Hugh Jackman dobio je priznanje Empire Icon Award, dok je Simon Pegg dobio Empire Hero Award, prenosi komunikacijska agencija MarkIN.

Pegg se ovim pridružio popisu dosadašnjih dobitnika ove nagrade kao što su Daniel Radcliffe, Michael Fassbender, Keira Knightley i Jude Law.

James McAvoy i Emma Thompson osvojili su nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu, film Alan Partridge: Alpha Papa nagradu za najbolju komediju, nominirana za Oscar i BAFTA-u Sally Hawkins dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Blue Jasmine, dok je za najbolju mušku sporednu ulogu nagradu dobio Michael Fassbender svojom ulogom u filmu 12 Years a Slave.

Novi glumci na velikim ekranima, Margot Robbie za izuzetan performans u filmu The Wolf of Wall Street i Aidan Turner za svoju ulogu u filmu The Hobbit: The Desolation of Smaug, dobili su Best Newcomer nagrade.

Gravity je još jedan film koji je zgrabio više nagrada. Helmer Alfonso Cuaron trijumfovao je u kategoriji za najbolju režiju, a film je dobio i nagradu u kategoriji za najbolji film.

Kao što je ranije najavljeno, britanski režiser Paul Greengrass dobio je Empire Inspiration Award za svoj rad na trilogiji o Jasonu Bourneu i veoma uspješnom filmu Captain Phillips.

Jameson Empire Awards, cijeneći različite filmske ukuse, nastavlja s priznanjima za različite popularne filmske kategorije i žanrove uključujući nagradu za najbolji horor film, koju je ove godine osvojio film The Conjuring i najbolji triler, nagradu koja je ove godine otišla u ruke autorima filma The Hunger Games: Catching Fire.

Pobjednik ovogodišnjeg Jameson Empire Done in 60 Seconds takmičenja je David Smith iz Velike Britanije, koji se na takmičenje prijavio sa filmom There Will Be Blood. Smithov film je proglašen najboljim od 24 filma iz 16 zemalja.

Među 24 finalista bili su i predstavnici BiH, Jasmin Pivić i Dino Šehić s filmom The Prestige.

Pobjednika je odabrao žiri u sastavu: Ben Wheatley, Jon S. Baird, Edith Bowman, Alex Zane i glavni urednik magazina Empire Mark Dinning. Devetnaesta dodjela Jameson Empire nagrada održana je u Grosvenor House hotela Marriott hotela u samom srcu Londona, prenosi MarkIN.