Prema mišljenju Amerikanaca
0

Crtići koji su obilježili osamdesete godine

Sarajevo-x.com
Dok smo bili djeca većina nas se zabavljala sjedeći ispred televizora i gledajući crtane filmove. Čak i sada kada smo odrasli rado pogledamo po neki crtani iz našeg djetinjstva. Na internetu smo pronašli top deset crtanih filmova iz osamdesetih godina, prema ocjeni Amerikanaca.

Donosimo listu deset najboljih crtića iz osamdesetih godina, prema mišljenju Amerikanaca. Ovi crtići su zasigurno uveseljavali brojnu djecu širom svijeta.

10. Inspektor Gadget (1982. - 1986.)

Ono čega se ljudi najviše sjećaju iz ovog crtića jeste pjesma kojom je počinjao ovaj crtani film, naravno kao i riječi "Go, go Gadget". U poznatom crtiću inspektor Gadget se sa svojim psom Brainom borio protiv dr. Clawa.

9. Real Ghostbusters (1986-1991.)

Ovaj crtić je baziran na megablockbusteru Ghostbusters. Tematika ovog crtanog filma jesu avanture dr. Petera Venkmana, dr. Egona Spenglera, Winstona Zeddemorea, dr. Raya Stantza, njihove sekretarice Janine i maskote, duha Slimera. Oni su istraživali paranormalne pojave, a u njihovim avanturama uživala su djeca širom svijeta.

8. Fat Albert and the Cosby Kids (1972-1984).

Od svih crtića u ovom su bile najizraženije moralne vrijednosti. Ovaj Bill Cosbyijev crtani na televiziji se emitirao punih 12 godina. Glavne uloge u ovom crtiću su tumačili North Philly Junkyard Gang sa Fat Albertom, Mushmouth, Dumb Donald i Weird Harold.

7. G.I. Joe: A Real American Hero (1983-1987).

Ovo je crtani zbog kojeg su brojna djeca poželjela otići u vojsku i poraziti Cobru. Glavni junaci ovog crtića bili su nindža, Snake Eyes i Sgt. Slaughter.

6. Thundercats (1985-1990).

U ovom crtiću djeca su pratila avanture junaka sa planete Thundera koji su imali napola ljudski napola mačiji izgled.

5. Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1996).

Četiri kornjače, opsjednute picom, koje su svoja imena dobila po renesansnim umjetnicima Leonardu, Donatelu, Michelangelu i Raffaelu dugi niz godina zabavljale su djecu širom svijeta. U ovom nezaboravnom crtiću ne smijemo izostaviti ni vođu nindža-kornjača Splintera kao i novinarku April O' Neil.

4. Duck Tales (1986-1991).

Glavni junaci ovog nezaboravnog crtića bili su Huey, Dewey and Louie, te njihov ujak Scrooge. Omiljeni lik iz ovog crtića skoro svakom djetetu bio je Launchpad McQuack, kojem je propadao svaki plan koji zamisli.

3. He-Man and the Masters of the Universe (1983-1987).

"U ime lobanje, ja imam moć!", najpoznatija je rečenica iz ovog crtanog filma. He-man i njegovi junaci u ovom crtiću borili su se protiv Skelatora.

2. Transformers (1984-1988.)

Vjerovatno se svi sjećate nezaboravnih Transformersa i glavnih junaka Optimusa Primea i Megatrona. U ovom crtiću junaci autoboti se bore protiv zlih Decepticona, a radnja se odvija na zemlji, u "bliskoj budućnosti".

1. Voltron, Defender of the Universe (1984-1987).

Prvo mjesto na američkoj top listi najgledanijih crtanih filmova iz osamdesetih godina zauzeo je upravo ovaj crtić. Voltron je animirana serija o petero neustrašivih junaka koji upravljajući robotima u obliku lavova (koji se prema potrebi mogu transformirati u ogroman robot zvan Voltron) brane vječno napadnutu planetu Arus.