Box Office
0

Crtić zaradio više od filma Angeline Jolie

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usamljeni robot dobio je milione prijatelja ovog vikenda, a za sobom je ostavio čak i film "Wanted" koji je trebao označiti veliki povratak Angeline Jolie nakon što su mjesecima oči javnosti bile uprte u njen privatni život.

Radnja Pixarovog animiranog filma "Wall-E" o robotima dešava se na davno napuštenoj Zemlji, a film se ove sedmice popeo na mjesto broj jedan zaradivši 62,5 miliona dolara prodajom karata za njegovo prikazivanje samo u prva tri dana.

Na drugom mjestu našao se triler "Wanted" sa zaradom od 51,1 miliona dolara u kojem glavnu ulogu tumači holivudska zvijezda Angelina Jolie, javlja agencija AP.

Uspjeh ova dva filma trebao bi vratiti Hollywood na put stare slave. 12 najgledanijih filmova zaradili su ukupno 179,2 miliona, što je za 22% više nego prošle godine kad je Pixarov "Ratatouille" dostigao zaradu od 47 miliona dolara.

Analitičar Paul Dergarabedian iz kompanije "Media By Numbers" pokušao je objasniti razloge zašto film pravi tako veliki uspjeh u zadnje vrijeme.

"Slaba ekonomija i visoke cijene goriva možda su uticale na ovaj holivudski bum," kaže on. "Filmovi doživljavaju uspjeh kad su teška vremena jer su u poređenju s drugim događajima, sportskim mečevima, koncertima i slično prilično jeftini. Zato publika bira film kao svoj prvi izbor za zabavu. Ne treba vam puno novca za odete u lokalno kino."

Najveći uspjeh od animiranih filmova studija Pixar imao je "Toy Story" koji je odjeknuo 1995. godine. Kompanija je ostvarila rekord sa crtićem "The Incredibles" koji je 2004. godine zaradio 70,5 miliona.