Film/TV
19

Crni humor: Kako je Jon Stewart govorio o Bosni, Srbiji i ratnim zločincima

Piše: I. P.
Možda i najpoznatiji američki komičar i politički TV satiričar Jon Stewart sinoć je vodio posljednje izdanje emisije The Daily Show.

S obzirom na to da se verzija zabavno-informativnog programa sa Stewartom emituje od 1999. godine, voditelj je imao priliku da se osvrne na tada aktuelnu problematiku na Kosovu, balkanska zbivanja, postratno razdoblje u Bosni i Hercegovini pa i smrt Slobodana Miloševića.

Smrt Slobodana Miloševića

Stewart je satirično komentarisao smrt bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, osvrnuvši se na njegovu "ljudsku stranu".

"Bio je genocidni manijak, otac i suprug. Definitivno će biti... ukopan", rekao je Stewart prije više od 10 godina.

Kosovo i Balkan za neupućene

Kako je bombardovanje Jugoslavije počelo Stewart je shvatio da većina Amerikanaca jednostavno ne zna o čemu se zapravo radi. Komičar je stoga odlučio brzim kursom, uz male greške, edukovati svoje gledateljstvo.

Priča o Esadu Landži

Stewart se osvrnuo na osuđenog ratnog zločinca iz Konjica kada se u medijima pojavila informacija kako se sa njim družio sin Francka Sinatre. Voditelj je sve "objasnio" kako se Sinatre ionako vole družiti s kriminalcima.

Otkačeni planovi Marka Miloševića

I dok su snage NATO-a uveliko granatirale mete u tadašnjoj SR Jugoslaviji, sin Slobodana Miloševića odlučio je graditi luna park po ugledu na Disneyland.

"Najveća atrakcija bit će mjesto u kojem će različiti narodi živjeti u harmoniji, a zvat će se 'Fantazija'", rekao je Stewart.

Milijarde za BiH

Velike količine novca koje su upućene u ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu nestale su bez traga, a Stewart za sve optužuje nacionalističke vođe koje se nalaze na vlasti od kraja sukoba. Stewart je istaknuo da lideri sa komplikovanim imenima, poput Alije Izetbegovića, sve uredno negiraju.

Obaranje aviona NATO-a

Stewart je na šaljiv način ispratio obaranje američkog bombardera F117 tokom kampanje u Jugoslaviji 27. marta 1999. godine.

Fudbalske utakmice

Komičar se osvrnuo i na prvu poslijeratnu fudbalsku utakmicu između Hrvatske i tadašnje Jugoslavije koja se održala 1999. godine.

"Tokom kratkog nestanka struje među navijače je bačen suzavac koji je potom proslijeđen od čovjeka do čovjeka kako bi svako 'povukao' bar jedan dim", kazao je Stewart.