Nominacije za BAFTA-u
0

Colinu Firthu i Natalie Portman smiješi se još jedna nagrada

Sarajevo-x.com
Natalie Portman (Foto: Bangshowbiz)
Natalie Portman (Foto: Bangshowbiz)
Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) objavila je nominacije za ovogodišnju najprestižniju britansku filmsku nagradu. Za najboljeg glumca nominovan je dobitnik Zlatnog globusa Colin Firth, a za najbolju glumicu Natalie Portman, koja je također u ponedjeljak kući odnijela Zlatni globus.

Priča o britanskoj monarhiji "The King's Speech" osvojila je 14 nominacija, među kojima i nominacije za najbolji, film, najbolju režiju i najboljeg glumca. Ta, nagrada bi mogla otići u ruke Colima Firtha, koji je u filmu glumio kralja Georgea VI.

Uzbudljivi psihološki triler "Black Swan" osvojio je 12 nominacija, među kojima je i nominacija Natalie Portman za najbolju glumicu, prenosi Daily Telegraph.

Inače, za najboljeg glumca su nominirani i Jesse Eisenberg za ulogu u filmu "The Social Network", Jeff Bridges za ulogu u filmu "True Grit", Javier Bardem za ulogu u filmu "Biutiful ", te James Franco koji je glumio penjača Arona Ralstona u filmu "127 Hours"

Triler "Inception" u kojem glumi Leonardo DiCaprio osvojio je devet nominacija, dok je film o osnivanju popularne društvene mreže Facebook, "The Social Network", nominiran za šest nagrada.

Film Tima Burtona "Alice In Wonderland" nominiran je u pet kategorija, a lezbijska priča "The Kids Are All Right" u četiri.

Film o bokserima, "The Fighter", te "The Girl With The Dragon Tattoo" i animirani film "Toy Story 3" imaju po tri nominacije.

Svečana dojela nagrada Britanske filmske akademije bit će održana 13. februara u Londonu.

Vezani članci