{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Clooney snima film o ljudima koji su spašavali umjetnine od Hitlera

S
9.1.2012. u 08:33
0
2
Clooney snima film o ljudima koji su spašavali umjetnine od Hitlera
0
Holivudski zavodnik George Clooney je počeo raditi na svom sljedećem filmskom projektu, i to kao reditelj, glumac i scenarista. Radi se o visokobudžetnom filmu koji govori o krađi skupocjenih umjetnina tokom Drugog svjetskog rata u Evropi.
“The Monuments Men” je naziv filma za koji će zajedno s njim scenario pisati Grant Heslov, a ispričat će priču o stručnjacima za umjetnine koje je odabrala američka vlada kako bi preuzeli umjetnine od nacista koji su ih pokrali.

Cloony je rekao novinarima tokom Filmskog Festivala u Palm Springsu da je veoma uzbuđen zbog novog projekta.

Filmska priča će se temeljiti na knjizi Roberta M. Edsela, koja upravo govori o velikoj krađi umjetnina u Drugom svjetskom ratu. Poznato je da su Hitler i njegove pristaše, nacisti, sistemski pljačkali galerije i privatne zbirke skupocjenih umjetnina po Evropi u Drugom svjetskom ratu. Među dužnosnicima Nacionalsocijalističke stranke u to vrijeme je bilo popularno biti kolekcionar skupocjenih umjetnina. Sam Hitler, nesuđeni akademski slikar, bio je jedan od največih "kolekcionara". Jedan od njegovih ciljeva je bio da u rodnom Linzu osnuje monumentalni muzej u kojem bi bila izložena ogromna kolekcija umjetničkih djela iz Evrope, a ponajviše onih čiji su autori bili germanskog porijekla.

Kako bi se takvo šta ostvarilo, historija je zabilježila, da su postojale jedinice pod nazivom Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) koje su pratile nacističku vojsku i koje su na osvojenim teritorijama prikupljale umjetnine i prevozile ih u Njemačku.Kako je problem očuvanja evropske, a i svjetske kulture postao više nego očit, prvi su ga prepoznali američki kulturni radnici i organizacije koje su se bavile kulturom i umjetnošću. Oni su počeli i lobirati da se u okviru američkih vojnih snaga formiraju timovi koji će raditi na spašavanju i očuvanju umjetnina. Osnovana je komisija koja je imala saradnju sa američkim trupama, a na njenom čelu je bio sudija Vrhovnog suda Owen J. Roberts. Komisija se uspjela izboriti da se u sklopu savezničkih trupa oformi jedinica sastavljena od ljudi čija je profesija povezana sa umjetnošću i umjetninama, a koja je radila upravo na spašavanju umjetnina koje su nacisti pokrali i kojima je prijetilo uništenje. Kada su počeli djelovati na terenu članovi komisije su prozvani Monuments Men, što je i naziv Clooneyjevog filma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: