Film/TV
0

Clooney piše scenario po istinitoj priči CIA-inog agenta

Sarajevo-x.com
Produkcijska kompanija holivudskog glumca Georga Clooneya piše scenario po istinitoj priči CIA-inog agenta koji je preko granice uspio prevesti šest Amerikanaca. Film bi trebao biti prihvaćen pod nazivom "Escape from Teheran".

Scenario za film pod nazivom "Escape from Teheran" još uvijek je u fazi pisanja i treba dobiti odobrenje za snimanje. Scenario je baziran na istinitoj priči CIA-inog agenta, eksperta za promjenu identiteta koji je iz Irana izveo šest američkih državljana dok je desetina još ostala zarobljena tamo, prenosi Associated Press.

Prema izjavama Clooneya, taj će film biti "dramedy" zapravo humoristična drama, a on bi po svim prilikama trebao glumiti glavni lik i režirati film.

Scenario je zapravo baziran na članku koji je u aprilu izašao u časopisu Wired. Priča je bila o CIA-inom agentu Antoniu Mendezu koji je spasio Amerikance iz Irana. Penzionisani agent Mendez je pristao dati intervju samo ukoliko će polagati, zajedno s magazinom, prava na snimanje filma.

Mendez je 1997. bio među najboljih 50 špijuna CIA-e, a pohvale i nagrade je dobio zbog spašavanja šestero Amerikanaca.

Ovaj agent je koristeći se raznim trikovima i poznanstvima, uspio promijeniti identitet svojih štićenika i tako ih izvući iz Irana. Iako je bilo vrlo teško naučiti ljude koji nisu nikakvi agenti da glume nekoga drugog, sve je prošlo u najboljem redu i uspješno su se ukrcali u avion. Ovaj događaj odvijao se sada već daleke 1980. godine, ali se o njemu nije znalo do 1997.

Od tada, mnogi su mediji tražili Antonia Mendeza pa je on u nekoliko navrata pričao o svojoj spasilačkoj operaciji.